Hart van Wierden

13 december 2019

Hart van Wierden 13 december 2019


Nieuw Beekdalhuis in Wierden

WIERDEN - Eind maart 2020 opent Dagelijks Leven Het Beekdalhuis in Wierden. Specifiek gericht op mensen met dementie.

Op de nieuwbouwlocatie Zuidbroek in Wierden wordt op dit moment een kleinschalige woonzorglocatie voor circa twintig mensen met dementie gebouwd. Bewoners kunnen hier genieten van vrijheid, maar vinden ook geborgenheid en veiligheid. Het eigen zorgteam zal 24 uur per dag aanwezig zijn om hen de helpende hand te bieden, zodat het leven van alledag, voor zover mogelijk, gewoon door kan gaan. 'Gewoon, zoals thuis!'

Specifieke behoefte
Al aan de tekentafel is rekening gehouden met de wensen en behoeften van mensen met geheugenverlies. Het Beekdalhuis is dan ook van alle gemakken voorzien. De bewoners hebben ieder een eigen studio met een zit-/slaapkamer én een badkamer. De twee gezamenlijke woonkamers zijn sfeervol en huiselijk ingericht, zodat men zich snel thuis voelt.

Zorgprofiel
Het Beekdalhuis is toegankelijk voor iedereen met dementie of een andere vorm van geheugenverlies met een zorgprofiel VV05 of hoger. Dagelijks Leven maakt woonzorg betaalbaar, ook voor mensen met alleen AOW als inkomen. Opstartmanager Teunieke van de Werfhorst: "Ik ben er trots op dat we in Wierden een kleinschalige woonzorglocatie kunnen creëren, zodat inwoners van deze gemeente in hun eigen omgeving kunnen blijven wonen. Het welzijn van onze bewoners staat voorop, de eigenwaarde en zelfrespect spelen daarbij een belangrijke rol. Zo werken we met professionele activiteitenbegeleiders, die zorgen voor een zinvolle dagbesteding. Iedere dag worden de maaltijden vers bereid en bewoners die dat leuk vinden mogen meehelpen met koken, net als thuis."

Over Dagelijks Leven
Dagelijks Leven is een landelijke aanbieder van hoogwaardige én betaalbare woonzorg voor mensen met geheugenverlies. Dagelijks Leven biedt zorg op maat, 24 uur per dag. Daarbij vinden zij het belangrijk dat de bewoners het gevoel van eigen regie behouden, net als zelfredzaamheid en eigenwaarde. In Twente worden momenteel steeds meer gespecialiseerde zorgvoorzieningen gerealiseerd.

Denk aan een veiligheidsplan voor evenementen groot en klein

WIERDEN - In Wierden worden het komende jaar weer veel leuke activiteiten gehouden. Waaronder weer diverse evenementen waar een groot publiek op af zal komen. Veiligheid is voor de gemeente en organisatoren dan ook een steeds belangrijker aspect geworden. Door al vroeg in te spelen op eventuele risico's kunnen deze hopelijk beheersbaar blijven.

Gemeenten zijn de afgelopen jaren steeds proactiever geworden met het inperken van de risico's voor bezoekers van grotere evenementen. Specifiek ook naar aanleiding van het Monster Truck drama in Haaksbergen, maar ook overkoepeldende zorgen zoals bijvoorbeeld aanslagen.

Veiligheidsplan
Hoewel we ons over dit laatste hoogstwaarschijnlijk geen zorgen hoeven te maken in Wierden, is het wel belangrijk om als organisator actief na te denken over mogelijke risico's. Elk evenement, hoe klein ook, kan risico's met zich meebrengen. Organisatoren moeten goed nadenken over veel praktische zaken: waar hangen brandblussers? kunnen ambulances er langs bij calamiteiten? en wat gebeurt er wanneer er meer mensen komen dan verwacht?

Eisen
Het opstellen van een veiligheidsplan maakt het zowel voor de organisatie als de gemeente en hulpdiensten duidelijk welke risico's er zijn en hoe deze afgedekt kunnen en moeten worden. Hoe uitgebreid zo'n veiligheidsplan moet zijn hangt samen met de omvang van een evenement. Voor kleinere activiteiten is dit vaak slechts een A4'tje. Voor grotere evenementen is een uitgebreid veiligheidsplan een vereiste om een vergunning te krijgen.

Meer informatie
De gemeente Wierden verwijst ook naar de Veiligheidsregio Twente voor meer informatie over de veiligheid rondom grotere evenementen. Hier staat ook een lijst met thema's waarmee u rekening moet houden. Kijk voor meer informatie op: www.vrtwente.nl

Jaargang: 1 • Nr 047• Wk 50

Knieperkestocht

ALMELO – De Almelose folkloristische dansvereniging "De Korenaer" houdt zondag 5 januari 2020 weer een winterwandeltocht voor het hele gezin.

De start is tussen 11.00 en 14.00 uur bij fa. Poppink, Hinvertsweg 26, 7665 AX, Albergen. De deelnemers kunnen kiezen uit afstanden van 6 en 10 km. De route van deze 18e Knieperkestocht is uitgezet in het gebied ten zuidwesten van Albergen, rondom de Pook (Kanaal Almelo-Nordhorn). Dit jaar gaat de tocht door een vrij open maar mooi stuk Twents landschap en langs het kanaal Almelo-Nordhorn. De route is grotendeels verhard. Op de tussenstop zijn naast een warm of koud drankje ook de overheerlijke pannenkoeken verkrijgbaar. Ook is hier, net zoals bij de finish, live muziek aanwezig. Op de start/finishlocatie is de vermaarde eigengemaakte erwtensoep verkrijgbaar en voor een warm bakje koffie of thee, een glühweintje of een koud drankje kan men hier natuurlijk ook terecht. De bekende Knieperkes worden hier vers gebakken. De midwinterhoorngroep Beeklust is ook aanwezig langs de mooie route om de oude roep te laten horen.

Loop mee
In de afgelopen 17 jaar is de Knieperkestocht een begrip geworden, niet alleen vanwege de mooie door klompjes aangegeven routes maar ook vanwege de sfeer en gezelligheid op de diverse pauze locaties. De naam van de tocht komt van "Knieperke", het Twentse woord voor nieuwjaarrolletje, een rond deze tijd veel gegeten lekkernij. De kosten van de tocht bedragen 2,50 euro per persoon. Kinderen onder de 12 jaar gratis. Voldoende parkeerruimte is aanwezig bij de startlocatie. De route naar hier gaat vanaf Almelo naar Albergen, bij de eerste rotonde in Albergen rechtsaf richting Zenderen, na 350 meter vind je links de startlocatie. Kijk ook op: www.korenaer.nl/wandeltocht

MBO1 Entreeopleiding dienstverlening & zorg

ALMELO - Nooit een kans gehad om een diploma te behalen? ROC van Twente en Mantelzorg Almelo bieden die kans nu!

Mantelzorg Almelo start in januari 2020 samen met het ROC van Twente een nieuw leerjaar voor de eenjarige MBO 1 entreeopleiding. Deze opleiding is geschikt voor iedereen die nog geen diploma heeft (ook geen VMBO) en zijn of haar kansen op de arbeidsmarkt wil vergroten. De opleiding bestaat uit 16 uur stage in de praktijk en daarnaast 6 uur per week les op het ROC van Twente. Wie zich voor deze opleiding aanmeldt bij Mantelzorg Almelo, kiest automatisch voor het profiel "Dienstverlening en Zorg". Voor de praktijk wordt de student ingezet bij mantelzorgers of alleenstaanden voor het begeleiden en licht huishoudelijke taken. Ook kan de stagiaire ingezet worden op het Steunpunt Mantelzorg voor kleine klussen of bij de dagbesteding in een zorginstelling.

Het gaat om een onbetaalde leerplek BBL maar Mantelzorg Almelo betaalt het schoolgeld en de boeken. De theorielessen worden aangeboden door het ROC van Twente, de lesdag is op een woensdag. Begeleiding is door een vaste contactpersoon op school en een mantelzorgconsulent/praktijkbegeleider bij Mantelzorg Almelo. Als je de opleiding met goed resultaat hebt afgerond, ontvang je een MBO-diploma op niveau 1. De opleiding start eind januari 2020 en wordt vooraf gegaan door een intakegesprek. Meld je dus zo snel mogelijk aan! Uiterlijk 18 december 2019.Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mantelzorg Almelo, Jacquelien ter Beek: 0546 536830 of per mail: j.terbeek@mantelzorgalmelo.nl

Column

Poeierhenkie

Foto: Petra Koenderink

Noadat de moarkt vuur cosmetische anpassingen van het vrouwenlichaam zo heanig an verzadigd is, wordt het hoge tied det 'r andacht vuur dee oarme bleute van kearls koomp.
Loopt vuur de oardigheaid is ne willekurige parfummeriezake binnen en iej zeent dat de skapruumte vuur 'de hedendaagse man' alverdan grötter wordt. Echte kearls zengt doar nit te kommen, mear de kearls dee at de hang hebt noar greutsigheaid des te mear. En ze skaamt zik der ook nit mear vuur um vuur eurzelf een lekker geurtje of specialen shampoo volgens het leste recept te kopen, loat stoan hoarlak, neagelschearks, hoarnetjes en zuk soort sitzenkroam. Met alle respect is dit allemoal tientjeswoark.
Het échte woark zee-j vuural biej kearls dee at 'n binnenbaand der duur kriengt en zik mear en mear onzeker veult umdet de hoargreanze alverdan achteroet geet, letterlijk en figuurlijk. Googelt vuur de oardigheaid is op 'haartransplantatie' en de wearlnd geet vuur oe lös.
Abudullah biej oons op de zaak had in minne oogne ne weelderigen hoardos mear doar mos toch neurig wat an gebuurn. Hee meelden een poar dage verlof en vleug op Istanbul an, want doar zatten de échte specialisten en vuur nog gin doezend euro, kree'j oew vertrouwen wierumme. Hee verteeln det in eure traditie het onbestoanboar was det nen kearl ginnen board had. Ook doarvuur steunen ze in de riegel. Oonder plaatselijke verdowing trekt ze oew dan hoar oet het achterheuwd det vervolgens wier in 'n kin wordt inplanteert. Ik geleuwen het nit, mear hee leut miej hele natuurgetrouwe plaatjes zeen. Vandoar det ál dee kearls van genne kaante grote böare hebt.
Noa krap veerteen dage zagge viej Abullah wier. Het heuwd kets e-milllimeterd, allemoal körstjes der op, mear doar moch hee ondaanks de jökkerieje, absoluut nit ankommen. Een poar dage in nen ligstool met het heuwd vriej, heuren der allemoal biej. Een meanske mut der wat vuur oawer hebben um good vuur 'n dag te kommen. Mear earlke is earlke, Abdullah krig wier nen mooin toef en doar gung het hum ook umme.
Geewt mear eens ach hoe völle kearls ineens wier völle mear hoar hebt. A'j dus froai op oew oeterlijk esteeld zeent, book iej ne vleegreaize noar Istanbul en doo-j wier met.
Ik heb Henk Hodes alias Poeiehenkie oet Riessen nooit ekeand. Dokter Slofstra skrif in 'Woer ziej van' det Poeierhenkie 'erg op zijn uiterlijk gesteld was'.
Ik kan oe wal vertellen det Poeierhenkie zinnen tied vear vuur oet was.

Gerard Voortman

Lichtjestocht in plaats van kerstmarkt

BORNERBROEK - De organisatie van de kerstmarkt Bornerbroek heeft besloten dat het tijd is voor iets nieuws en ziet daarom dit jaar af van een kerstmarkt.

De kerstmarkt wordt getransformeerd tot een lichtjestocht voor jong en oud. Deze zal plaatsvinden op zaterdag 14 december. De lichtjestocht is zoals de naam al suggereert een "verlichte" wandeltocht van circa 4 km lang door een mooi stukje sfeervol Bornerbroek. U kunt starten tussen 18.00 en 19.00 uur bij Erve Peeze aan de Wolbeslanden 5 in Bornerbroek. Deelname kost 3,50 euro voor volwassenen, 1,50 euro voor kinderen.

Aanmelden
Graag wil de organisatie weten op hoeveel mensen ze kunnen rekenen voor deze eerste editie. Aanmelden kan door te mailen naar: lichtjestochtbornerbroek@gmail.com

Goede steun bij het opvoeden met Loes

Shutterstock

WIERDEN - Opvoeden is een uitdaging; dag in, dag uit. Veel ouders kunnen af en toe wel eens een steuntje in de rug gebruiken met goed advies. Hiervoor kan men onder meer terecht bij Loes.

Loes is de benaming voor de Twentse opvoedingsondersteuners. Deze zijn al enige tijd actief om ouders passend advies te geven bij elke fase van het opgroeien van kinderen. Of het nu gaat om een driftige peuter of juist een moeilijke tiener die de hele dag op de telefoon zit. Via de website www.loes.nl kunnen ouders praktische tips en nuttige informatie vinden.

Nieuwsbrief
Loes geeft ook een digitale nieuwsbrief uit waarin praktische informatie staat, maar ook nieuws en activiteiten die Loes organiseert in de brede regio. U kunt zich op de site ook inschrijven voor deze interessante nieuwsbrief.

Een principe geet vake tot an de knippe.

Maandag 16 dec. 10.00 uur

Toeristische sector blijft innoveren

TWENTE - Het gaat goed met het toerisme in Twente en Overijssel als geheel. Dit is onder meer te danken aan de vele investeringen en innovatie binnen de sector recreatie en toerisme. Het doel? Gasten innovatieve nieuwe producten en diensten bieden om ervoor te zorgen dat ze graag naar onze regio komen.

Om innovatie in de 'gastvrijheidseconomie' te stimuleren werd eerder de regeling 'Topprogramma Overijsselse Toeristische Ondernemers (TOTO) opgezet. Inmiddels hebben 125 bedrijven innovaties opgestart. De netwerkorganisatie Gastvrij Overijssel is uitvoerder van deze provinciale regeling.

Mooie innovaties
"We zien een enorme diversiteit aan innovaties variërend van strategisch advies tot de ontwikkeling van nieuwe producten. Dit zijn intensieve trajecten maar cruciaal om je positie in de markt te kunnen versterken. Vanuit de branches HISWA-RECRON en KHN zijn adviseurs aangesteld om de ondernemers hierbij op weg te helpen en dat blijkt een schot in de roos. Ze kennen de sector en zijn tevens vertrouwenspersoon. Een innovatietraject nam gemiddeld anderhalf jaar in beslag.", aldus projectleider Jan Ybema. Innovatie zorgt voor een brede regionale aantrekkelijkheid.

Awards
Om de meest innovatieve ondernemers in het zonnetje te zetten werden afgelopen week ook de Innovatie Awards uitgereikt door gedeputeerde Roy de Witte: "De gastvrijheidseconomie heeft de afgelopen 4 jaar enorm goed gepresteerd met meer dan 3.400 nieuwe banen sinds 2015 en dat is mede dankzij de innovatie ambities van de sector." Tijdens het afsluitende innovatiecongres ontvingen Expedition Outdoor, Taman Indonesia en 't Akkertien de innovatie award uit handen van de gedeputeerde. De innovaties bestonden uit respectievelijk 3D-simulaties van een klimpark voor mindervaliden, het gebruik van QR-codes voor een interactieve belevingskaart en de automatisering van een online boekingsprogramma. De Witte: "Ik feliciteer deze drie toppers met de innovaties die ze in gang hebben gezet. Juist de variatie laat zien dat de TOTO-regeling flexibel is. Dit is belangrijk omdat ieder bedrijf uniek is en moet kunnen inspelen op z'n eigen uitdagingen. Uiteraard geldt deze pluim voor alle 125 deelnemers die allemaal een topprestatie hebben geleverd!"

Lichtjestocht in Almelo

ALMELO - Op kerstavond, dinsdag 24 december 2019, verandert het Beeklustpark dit jaar voor de negende keer in een wereld die lijkt op die van 2.000 jaar geleden.

Kom binnen en wandel door de bekendste geschiedenis van de wereld: de aankondiging en geboorte van Jezus. Het feest dat we met kerst vieren. Tientallen vrijwilligers spelen de gebeurtenissen na in historische kostuums. Duizenden mensen (vorige jaren méér dan drieduizend) volgen de lichtjes langs het pad en wandelen langs taferelen als: de Romeinse soldaten, de profeten, de overvolle herberg, de engelen, de herders, het paleis van Herodes en natuurlijk uiteindelijk de stal.

Tipje van de sluier
De bezoekers worden verwelkomd door tromgeroffel om zich vervolgens, net als tweeduizend jaar geleden bij de volkstelling, te laten inschrijven bij de Romeinse soldaten. En dan gaan ze op weg… het pad omzoomd door honderden lichtjes... waar het kerstverhaal zich voor hun ogen ontvouwt. Kijk, daar is de overvolle herberg, waar geen plekje meer te krijgen is. En daar vertelt een engel het goede nieuws. Wat verderop zitten de herders met hun schapen en horen we het engelenkoor zingen. We komen bij het paleis van Herodes die woedend is dat hij niets van een nieuwe 'koning' weet. Een ster wijst uiteindelijk de weg naar de stal met Jozef en Maria met hun kindje. De tocht eindigt bij de muziekkoepel waar het Almelose koor 'Inspiration' kerstliederen zingt en de vuurkorven branden. Er is gratis warme drank en voor wie dat wil, tijd voor een gesprekje en een gratis citybijbel!

Gezamenlijk initiatief.
De Lichtjestocht Almelo wordt dit jaar alweer voor de negende keer georganiseerd. Een mooi interkerkelijk project dat de verbondenheid aangeeft tussen de kerken in Almelo. Velen kunnen hun talenten inzetten: planning, PR, beveiliging, decorbouw, kostuumontwerp en realisatie, verzamelen van glazen potten, aankleders, maaltijdbereiders, kaarsaanstekers, musici, zangers, om maar een aantal voorbeelden te noemen. Dan hebben we het nog niet eens over de figuranten gehad! Alles vergt de nodige aandacht en een grondige voorbereiding. Eerlijk is eerlijk: het resultaat mag er dan ook zijn!

Algemene info:
Start: tussen 18.00 en 19.30 uur. Duur: ongeveer 45 minuten Waar: Beeklustpark Almelo (ingang Ledeboerslaan). Kijk ook op Facebook: Lichtjestocht Almelo

Cursus familie opstellingen

ALMELO - Mijn naam is Alma Bosma en ik geef vanaf 13 januari de cursus (Familie) opstellingen bij de Volksuniversiteit.

Werken met mensen is mijn passie. Het luisteren, ontdekken, herinneren, erkennen, bevestigen van de ander en de ander van zichzelf geeft veel voldoening. In nabijheid je eigen eigenheid ontwikkelen en opnieuw leren kennen is een bijzonder proces. Soms gaat dit met tranen gepaard, maar ook met warmte, blijdschap en opluchting. Ik noem het ook wel eens "Dansen met je hoofd en je hart". Na jaren gewerkt te hebben als hulpverlener en therapeut kwam ik in aanraking met Familieopstellingen. Ik was meteen enorm geboeid en, hoewel sceptisch in het begin, werd ik geraakt door het effect van een opstelling en de mogelijkheden die mensen hiermee kregen om een stap verder te komen. Mensen vragen: hoe werkt het nou met die opstellingen en dat "Wetend Veld". Ons gedrag wordt voor een groot deel bepaald door de ander. Grote rol hierbij spelen de spiegelneuronen. Simpel gezegd: ik doe wat ik zie dat jij doet. Opstellingen geeft je de mogelijkheid om na te gaan of wat je doet nou van jou is of van de ander. In je onderbewuste/je binnenste gebeuren er dan wonderlijke dingen. Vaak verrassend en daarom ook zo boeiend. Ik vind het een voorrecht om mensen hierin te mogen begeleiden en hoop dat jij er net zo geraakt door wordt als dat ik dat ben.

De cursus
De cursus (Familie) opstellingen wordt gegeven in Almelo (Wierdensestraat 65) en Hengelo (Gieterij 200). Deze bestaat uit 4 lessen, telkens maandag van 19.00 tot 21.30 uur. Deelname kost 75 euro. In Almelo start deze op 13 januari, in Hengelo op 9 maart. Kijk voor meer informatie op de website: www.volksuniversiteit-hengelo.nl

Open dag bij pedicure-opleider Pediroda

ALMELO - Op donderdag 19 december van 10.00 uur tot 16.00 uur wordt er bij Pediroda in Almelo een open dag georganiseerd voor iedereen die overweegt om als pedicure te gaan werken.

Er is op dit moment veel behoefte aan pedicures op de arbeidsmarkt. Bovendien biedt het vak van pedicure veel voordelen zoals veel vrijheid om je eigen tijd in te delen wanneer je voor een eigen praktijk kiest. Ook is het mogelijk om in loondienst te treden in een bestaande pedicurepraktijk of om als ambulant pedicure aan de slag te gaan. De eerste stap op weg naar een mooie carrière als pedicure is in ieder geval het vinden van een goede opleider. Een groot deel van de Nederlandse pedicures is opgeleid door Pediroda en na deze opleiding als vakvrouw/vakman aan het werk.

Concert Roder Jongenskoor

ALMELO - Op zondag 22 december organiseert de stichting Kerkconcerten Grote Kerk weer het jaarlijkse kerstconcert.

Daarvoor is uitgenodigd het bekende Roder Jongenskoor. Op het programma staan koorwerken voor de kersttijd, met name uit de Engelse traditie. Repertoire en koortraining zijn geheel volgens de traditie van de kathedrale koorscholen tot stand gekomen. Het orgel wordt bespeeld door Sander van den Houten. Er zal ook ook plaats zijn voor samenzang. Het geheel staat onder leiding Rintje te Wies. Het concert wordt mede gesponsord door de Stichting Vrienden van de Grote Kerk. Hun donateurs worden voor dit concert uitgenodigd. Aanvang 15.30 uur in de Grote Kerk in Almelo. Toegang vrij.

Dirk Scheele in Theater Hof 88

ALMELO - Op 15 december speelt kinderpopster Dirk Scheele Z'n leukste liedjes (2+) in kerstsferen in Theater Hof 88 in Almelo. Dirk Scheele is bekend van zijn mateloos populaire YouTube-kanaal, zijn tv-programma op Nickelodeon en zijn drukbezochte theatershows.

Lievelingsliedjes? Iedereen heeft er wel één. In deze kerstvoorstelling speelt Dirk Scheele er een heleboel uit zijn enorme repertoire. Alle genres komen voorbij, maar dan op z'n Dirks natuurlijk. Verzoeknummertjes? Kom maar op! Z'n leukste liedjes is een vrolijk popconcert vol meezingers voor het grote en kleine kinderpubliek vanaf 2 jaar, en dit keer helemaal in kerstsferen. De voorstelling is te zien op zondag 15 december om 14.30 uur in Theater Hof 88. Toegangskaarten zijn te koop via www.hof88.nl

The King is Here

WIERDEN - Interkerkelijk Gospelkoor Reach Out brengt een geheel nieuw project: The King is Here.

Het gospelkoor wil benadrukken, dat iedereen van harte is uitgenodigd om te komen luisteren en kijken. Er zit voor iedereen wel een liedje tussen wat aanspreekt. Voor jou, als publiek is ook een rol weggelegd om gezamenlijk wat bekend repertoire mee te zingen. De film is ondertiteld in het Nederlands. Dus "Komt allen tezamen" 14 december 20.00 uur, Dorpskerk Wierden, J.C. v.d. Bergplein, aansluitend aan de kerstmarkt. Toegang is gratis. Er wordt wel een collecte gevraagd om de kosten te dekken.

Twee thuiswedstrijden Heracles in vier dagen tijd

ALMELO - Heracles Almelo speelt in vier dagen tijd twee wedstrijden op het eigen Erve Asito. Eerst is komende zondag FC Utrecht te gast, in de zeventiende speelronde van de Eredivisie. Daarna is FC Dordrecht op woensdag de tegenstander in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.

FC Utrecht is de enige club waartegen Heracles Almelo dit seizoen nog niet heeft gespeeld. Na het duel tegen de ploeg van trainer John van de Brom is het Eredivisieseizoen halverwege. Bij FC Utrecht staan oud-Heraclieden Justin Hoogma en Adrián Dalmau onder contract. In Almelo spelen oud FC Utrecht spelers Jeff Hardeveld en Cyriel Dessers. De spits staat nog altijd aan kop in het topscorersklassement.

Tweede duel
Woensdag hoopt Heracles Almelo zich ten koste van FC Dordrecht te plaatsen voor de achtste finale van het TOTO KNVB Bekertoernooi. De Almeloërs bereikten de tweede ronde door eind oktober met 4-3 te winnen van RKC Waalwijk.

Kaarten
Kaarten Heracles Almelo – FC Utrecht vanaf 16,50 euro. Voor Heracles Almelo – FC Dordrecht zijn er kaarten al voor 2,50 euro. Kaarten zijn te koop via heracles.nl/tickets. Supporters die nu een halve seizoenkaart bestellen mogen gratis naar beide duels. Een halve seizoenkaart is verkrijgbaar vanaf 99,50 euro via heracles.nl/seizoenkaart en in de FanServiceShop.

Leonie Meijer speelt in Hof 88

ALMELO - Op zaterdag 14 december staat Leonie Meijer in Theater Hof 88 met haar vierde theaterprogramma. Ze werd bekend door haar deelname aan The Voice of Holland en na twee succesvolle optredens in 2015 en 2017 staat de Rotterdamse singer-songwriter dit jaar opnieuw in het gezellige Almelose theater.

Bijna tien jaar na haar doorbraak bij het grote publiek, gaat zangeres Leonie Meijer in haar programma 'Perfect Solitude' met fantastisch en nieuw materiaal in op de kracht en schoonheid van alleen zijn. De zoektocht naar de essentie van muziek bracht Leonie de afgelopen jaren tot samenwerkingen met uiteenlopende musici en componisten in verschillende muziekgenres. De drang om haar eigen muzikale identiteit te ontdekken werd echter steeds groter. Overtuigd van het feit dat de werkelijke drijfveren om te zingen en componeren diep van binnen geworteld zitten, besloot Meijer zich een periode terug te trekken om zich te bezinnen. Op zichzelf; thuis alleen met gitaar, piano en opnameapparatuur. Muziek componeren met zo min mogelijk bemoeienis van de buitenwereld. Dit leidde tot een confrontatie met oorverdovende stilte, verrassende ontdekkingen en uiteindelijk een aantal prachtige nieuwe songs. Eén ding wordt duidelijk: er is een wereld aan schoonheid te ontdekken wanneer je helemaal op jezelf bent teruggeworpen.

Muzikale loopbaan
Meijer volgde vanaf haar achttiende een opleiding aan de Academie voor Lichte Muziek in Lelystad. Daarna vertrok ze naar het Conservatorium in Amsterdam en had ze in haar vrije tijd optredens met de band 'Material Spirits' (als zangeres en gitarist). In 2010 deed ze mee aan de Grote Prijs van Nederland, ze bereikte de kwartfinale. Bij The Voice of Holland eindigde ze in datzelfde jaar op vierde plaats in de finale (met het team van Jeroen van der Boom).

Kaarten
Aanvang: 20.15 uur. Kaarten kosten € 20,00 (65+ / biebpas / CJP: € 18,00) en kunnen worden gereserveerd via www.hof88.nl, per mail via info@hof88.nl en telefonisch tijdens kantooruren via 0546 - 850264. De kassa is open van woensdag tot en met vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en één uur voor aanvang van de voorstelling.

Win kaarten voor populaire Bee Gees tributeband 'Night Fever'

ENSCHEDE - Europa's beste en meest geliefde Bee Gees act Night Fever komt dit theaterseizoen weer terug naar Nederland met de spectaculaire show 'Nights on Broadway'.

Na vele uitverkochte avonden in ons land speelt de Duitse band op 12 januari 2020 in het Muziekcentrum in Enschede. Met hun perfect op elkaar afgestemde vocalen verzorgt Night Fever een avond met de allerbeste live muziek. Tijdens het 2,5 uur durende concert komt de bijzonder lange reeks hits van de Bee Gees voorbij, gespeeld door een professionele 9-mans formatie en ondersteund door een decor van LED-walls en een gastzangeres.

Alle hits
De tributeband speelt alle wereldberoemde songs, de nummers die het trio onder andere voor Frankie Valli, Barbra Streisand en Dolly Parton schreef én liedjes voor de echte fans. 'More Than a Woman', 'Stayin' Alive', 'You Should Be Dancing, Yeah', 'Massachusetts,' 'Spicks and specks,' 'Words' en 'To love somebody': je favoriete 60s, 70s en 80s hits worden tot in perfectie nagespeeld. Met meer dan 50.000 verkochte tickets in Nederland bewijst Night Fever een absolute must see te zijn voor fans van de broertjes Gibb.

Win kaarten!
Wil jij de meest authentieke Bee Gees show van Europa live ervaren? Doe dan mee met onze lezersactie, want we mogen 4x twee kaarten weggeven voor de show in Enschede. Stuur hiervoor een email met uw contactgegevens naar: prijsvraag@dwfmediamakers.nl om kans te maken op deze kaarten. Winnaars krijgen per email bericht.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en kaartverkoop voor 'Night on Broadway' en andere leuke tribute shows op: www.tribevents.nl/shows

Twente - Go Ahead Eagles: al ruim 18.000 kaarten verkocht

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

In De Grolsch Veste wordt er om 18.30 uur afgetrapt tegen de club uit Deventer. Er zijn voor de wedstrijd al ruim 18.000 kaarten verkocht. Ben jij er 17 december ook bij? Bestel dan eenvoudig jouw kaarten online of bij de receptie van De Grolsch Veste.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Kom ook!
FC Twente mag zich rijk rekenen met een trouwe schare supporters die ook graag meereizen naar de diverse uitwedstrijden buiten de regio. De steun van deze trouwe supporters is ook in 2020 onmisbaar voor sportief succes!

Groeiende steun voor vuurwerkverbod

TWENTE - De landelijke steun voor een algeheel vuurwerkverbod of een lokaal vuurwerkverbod zijn verder toegenomen. Uit de nieuwste cijfers van onderzoeksbureau I&O Research blijkt dat inmiddels 50 procent van de Nederlanders voor een algeheel verbod op vuurwerk is en 57 procent voor een lokaal verbod.

De vuurwerkdiscussie is inmiddels net zo'n traditie als het afsteken van vuurwerk zelf. Voorstanders beargumenteren dat het met de overlast wel meevalt en dat de meeste mensen zich best aan de regels houden. De belevenis bij veel Nederlanders is echter anders: al ruim voor de verkoopdatum is er fanatiek geknal hoorbaar en rond de feestdagen doet de politie weinig aan handhaving van de geldende regels.

Meer handhaving
Het onderzoek van I&O Research wijst dan ook het gebrek aan handhaving aan als één van de mogelijke factoren waardoor mensen meer overlast ervaren en dus ook vaker voorstander zouden kunnen worden van een vuurwerkverbod. De steun voor strengere handhaving van de afsteektijden en het verbod op illegaal vuurwerk is in vergelijking met 2018 verder toegenomen. Acht op de tien Nederlanders vinden dat het verbod op illegaal vuurwerk strenger moet worden gehandhaafd. Tweederde is voor strengere handhaving van de afsteektijden, aldus het onderzoek.

Weinig prioriteit
Het handhaven lijkt echter weinig prioriteit te hebben bij de politie. Het zelfde onderzoek concludeert namelijk ook dat Nederlanders zien dat er in de praktijk juist steeds minder handhaving is. De politie heeft immers in sommige gemeenten de handen meer dan vol rond de feestdagen, waardoor handhaven op het te vroeg afsteken simpelweg geen al te hoge prioriteit heeft. Wie contact opneemt met de politie naar aanleiding van te vroeg afsteken wordt nog net niet uitgelachen. Ook de Twentse politiek lijkt zich vooralsnog niet aan de kwestie te willen branden als het niet hoeft.

Vrijwillige zones
In diverse gemeenten zijn al wel lokale vuurwerkvrije zones aangewezen, hoewel men ook hier weer tegen de haalbaarheid qua handhaving aanloopt. Veelal gaat het dan om plaatsen zoals de directe omgeving van ziekenhuizen en woonzorgcentra. In onder meer Enschede gaat men een stapje verder door mensen zélf aan te laten geven waar zij een vuurwerkvrije zone willen, door middel van het ophangen van een poster. Het vrijwillige karakter -'zou u hier niet af willen steken?' - heeft in de praktijk weinig effect om overlast terug te dringen.

Gedragsverandering
Om de vuurwerktraditie ook op de lange termijn levensvatbaar te houden is het belangrijk om rekening te houden met elkaar. Wanneer we ons aan de regels houden, kunnen we samen genieten van de jaarwisseling.

Concert in Kerstsfeer van Almelose Mannenkoren

ALMELO - Zondag 22 december 2019 is het Concert in Kerstsfeer van de Almelose Mannenkoren: een bijzondere samenwerking tussen het Almelo's Mannenkoor (AMK) en het Almelo's Christelijk Mannenkoor (ACM). Aanvang 16.00 uur (kerk open vanaf 15.30 uur), Sint Georgiusbasiliek, Boddenstraat, Almelo. Toegang is gratis.

Het concert van de inmiddels 101-jarige koren is een gezamenlijke productie met optredens van de solisten Miriam Koetsier en Anja Lankamp. Het alom bekende pianoduo Stefan en Martijn Blaak verleent medewerking aan het concert.

Achtergrond
Solist Miriam Koetsier (31), woont tijdelijk in India en is speciaal voor dit concert terug in Almelo, waar haar roots liggen. Als muziekdocent was zij enige tijd verbonden aan Kaliber Kunstenschool en CSG Het Noordik. Sinds begin 2019 verblijft zij in India waar zij een bijdrage levert aan een film. Anja Lankamp is naast solist eveneens dirigent, zangpedagoog, docent en reisleidster van concert- en operareizen. Zij heeft haar sporen ruimschoots in de muziekwereld verdiend. Onlangs vierde zij haar 40-jarig jubileum in het vak met een concert in de Pancratiusbasiliek in Tubbergen. Pianoduo Stefan en Martijn Blaak, zij zijn cum laude afgestudeerd aan het conservatorium en hebben al op veel podia in binnen- en buitenland gestaan. Zo speelden zij tijdens het Grachtenfestival in Amsterdam, Le Festival international d'art lyrique d'Aix-en-Provence, Mozartfest Leipziger Klaviersommer en bij vele andere muziekevenementen.

Programma
Het programma Concert in Kerstsfeer bestaat uit verschillende werken van onder andere Bizet, Lüderitz, Mozart, Rachmaninov, Rutter, Schubert en Wexelsen. Een gevarieerd programma waarin het feest dat kerst is, ten volle tot uiting wordt gebracht. Dit alles onder de bezielende leiding van de dirigenten Frank den Bakker en Nick Moritz.

Gratis toegang
De toegang tot het concert is gratis. Uiteraard wordt een vrije gift zeer op prijs gesteld.

Kerstconcert Noon Time Singers

ALMELO - In stadskerk De Bleek verzorgt het koor The Noon Time Singers een kerstconcert.

De leden laten u kennis maken met alle elementen van kerst: het verlangen naar vrede, het samen zingen, het beleven van plezier met elkaar en dat mag wereldwijd gebeuren. Het koor staat sinds 2 jaar onder de bezielende leiding van Marjon Revet – Weerink. Het afgelopen jaar is de muzikaliteit en het enthousiasme van de koorleden enorm gegroeid. Tussen de kerstliederen door zingt het koor eigentijdse liederen. Nu eens herkent u het lied uit de jaren 70 of 80; dan weer komt het lied uit het repertoire van hedendaagse muziekzenders zoals Q-music of radio 538. Musical en klassiek wisselen elkaar af. Zingen verbindt. Het verhoogt o.a. de weerstand en het is hartstikke leuk.

Maak kennis
Als u zich aangesproken voelt bent u volgend jaar van harte welkom om kennis te maken. Zij repeteren wekelijks op maandag van 13.30 – 15.00 uur in een ruimte van de muziekschool (bij Hof 88). Met name alten en mannen zijn zeer welkom!

Het optreden
Het optreden is op maandag 16 december van 13.30 tot 15.00 uur in stadskerk De Bleek aan de Hofstraat 1 in Almelo. Toegang is gratis, maar een vrije gift is uiteraard van harte welkom. Parkeren kan op het terrein voor de kerk (gratis) of in één van de parkeergarages op loopafstand (betaald).

Sporten met je kind

ALMELO - Tegelijkertijd sporten in de middaguurtjes op dezelfde locatie als jouw kind! Binnenkort is dat niet langer een ideaalbeeld maar wordt dit werkelijkheid bij Luv2Move in Almelo.

Door samen te werken met het inpandige Moves Almelo die gespecialiseerd is in stoere kinder-HipHop-lessen gaan we deze op hetzelfde tijdstip aanbieden naast een aparte workout voor volwassenen. Door beide lessen naast elkaar te laten lopen in verschillende zalen maar wel in hetzelfde pand kunnen ouders en hun kinderen tegelijkertijd hun favoriete sport beoefenen.

Druk
"Druk druk druk… Het lijkt wel dat moeders tegenwoordig meer taxichauffeur zijn dan wat anders. Veel ouders zijn vooral bezig om hun kroost van hot naar her te brengen. Muziekles, sport, wedstrijden en afspreken met klasgenootjes, we zijn er maar druk mee. Wanneer het 's avonds dan eindelijk tijd is voor mama om te kunnen sporten ploffen we vaak uitgeblust op de bank en komt er nog maar weinig van bewegen". Dit vertellen Evelien de Visscher en Cefas Valdink van Luv2Move & Moves!. Evelien is zelf ook moeder van twee jonge kinderen en heeft een hectisch bestaan. "Efficiënt omgaan met tijd is het antwoord", zegt ze en daarom komen Luv2Move (specialist in workouts voor volwassenen) samen met Moves! (Nr 1. HipHopschool in Almelo) met DE oplossing. Sport tegelijkertijd met jouw kids op dezelfde locatie, en creëer een win-win situatie!

Lessen
Luv2Move en Moves! bieden aan de Virulyweg 25a in Almelo groepslessen aan voor volwassenen en HipHop-lessen voor kids. Tegelijkertijd sporten met je kind, in plaats van heen en weer te vliegen met brengen en halen. In januari wordt er gestart met een pilot op woensdagmiddag om 16.00 uur voor kids van 5 t/m 8 jaar. Bij blijk van succes worden lessen uitgebreid. Voor meer informatie en of aanmelden kun je mailen naar info@luv2move.nl of bellen/appen naar 0618802667.

Andere Pubquiz

ALMELO - Op zondag 15 december vanaf 20.00 uur kan er worden deelgenomen aan De Andere Pubquiz bij Proeflokaal België.

Deze zondag is er geen gewone pubquiz bij Proeflokaal België aan de Schuttenstraat 2. Dit maal spelen beeldfragmenten een belangrijke rol bij de quiz. Verder kunnen net als bij een pubquiz vragen verwacht worden in veel verschillende categorieën. Het meedoen aan de quiz is gratis, dus kom ook!

Wierden 200 jaar in vogelvlucht

WIERDEN - De huidige tentoonstelling van de Historische Kring Wederden met als thema "Gemeente Wierden 200 jaar in vogelvlucht" loopt uitstekend.

Ouderen reageren met "Oh ja, zo was dat toen, wat leuk om dat weer te zien" en jongeren met "Zag dat er toen zo uit?!", kortom voor iedereen een aantrekkelijk geheel. In het kader van voornoemde expositie heeft de HKW zeventien fraaie en unieke foto's van oud-Wierden opgehangen in zwembad De Kolk. Hierdoor kunnen de bezoekers aldaar een goede indruk krijgen van de tentoonstelling hetgeen wellicht aanleiding is om die in de Van Buuren Stee te gaan bewonderen. De tentoonstelling duurt t/m zaterdag 21 december a.s. en tot die tijd hangen de foto's ook in De Kolk en is ook het gelijknamige boek te koop bij de HKW voor slechts € 19,95, een prima geschenk voor Kerstmis.

Brook Duo

WIERDEN - Op 13 december treedt op uitnodiging van de Historische Kring Wederden het Brook Duo met hun nieuwe voorstelling 't K'oole testament op in Wierden.

Het Brookduo neemt u mee naar 1963: The Moochers en de Pongersband spelen rock and roll bij café Hargeerds (de Kroon) en de jeugd dost zich uit in polkadots petticoats, jeans, puntschoenen en vetkuiven. Een bewogen jaar zo zal gedurende het verhaal blijken. Het verhaal van " 't K'oole testament" wordt ondersteund met dialectliedjes, gedichtjes, lichtshow, beelden en afsluitend het "Stille nacht".
Kom ook naar de Hervormde Kapel, Dahliastraat 4 in Wierden. Aanvang 20.00, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang: € 7,50 p.p. inclusief koffie/thee. Kaarten zijn verkrijgbaar bij de HKW (Appelhofdwarsstraat 2, tijdens de openingstijden) en bij boek- en kantoorvakhandel Reterink (Stationsstraat 3A).

Brandveilig versieren

TWENTE - De laatste weken van december versieren we weer volop onze woningen. Van de kerstboom in de huiskamer tot de kerstkransen bij de deur. Kerstslingers, kaarsen, extra lampjes in en aan de woning. Hoe brandveilig is dit allemaal? Een aantal tips van Brandweer Twente.

Om de feestdagen veilig door te komen is het van belang dat u goed nadenkt over het plaatsen van uw kerstboom. Zet een kerstboom niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal en zet hem niet de in vluchtweg. Zorg ervoor dat de boom goed stevig staat, zodat hij niet gemakkelijk om kan vallen. In de kerstboom hoort natuurlijk versiering. Deze versiering is echter meestal brandbaar of kan zelfs een brand veroorzaken. Gebruik nooit echte kaarsjes. Controleer de bedrading van de elektrische kerstboomverlichting op beschadigingen en probeer de installatie eerst uit door de lampjes vóór het ophangen korte tijd te laten branden. Doe de verlichting uit als u gaat slapen of het huis verlaat. Uitdoen betekent de stekker uit het stopcontact halen en niet een lampje losdraaien.

Kaarsen
Zet kaarsen altijd in een stevige houder op een vlakke ondergrond. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen. Plaats kaarsen ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. Steek kaarsen in brandbare kerststukjes niet aan.

Open haarden
Zorg ervoor dat er binnen vijftig centimeter van de haard geen brandbare materialen aanwezig zijn. Een vonkenscherm is een goede bescherming. Laat een brandende haard nooit onbeheerd achter en doof de haard goed wanneer u weggaat of gaat slapen. Brand geen afvalhout. Een regelmatige veegbeurt van uw schoorsteen verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Verlichting
Gebruik alleen goedgekeurde elektrische verlichting. Bijvoorbeeld met een KEMA-keur. Controleer voor het gebruik of de bedrading niet is beschadigd. Gebruik een gaaf en goed passend verlengsnoer en leg dat zo neer dat niemand erover kan struikelen. Plak bekabeling die over de vloer loopt met stevige tape goed vast. Rol kabelhaspels helemaal af. Deze worden anders warm, waardoor brand kan ontstaan. Verleng een verlengsnoer nooit met een ander verlengsnoer. Let erop dat verlichting die warm wordt niet dichtbij licht ontvlambare materialen wordt gebruikt. Schakel de verlichting altijd uit wanneer u weggaat of gaat slapen.

Toch brand!
Mocht er ondanks alle maatregelen toch nog iets misgaan, handel dan als volgt:
1. Blijf kalm.
2. Waarschuw de overige aanwezigen.
3. Vlucht volgens uw eigen vluchtplan.
4. Houd deuren en ramen gesloten en sluit deuren achter u.
5. Blijf bij rookontwikkeling dicht bij de grond.
6. Bel - nadat u gevlucht bent - direct 112.

Deze tips over veilig omgaan met kerstversiering, kaarsen, open haarden en veilig omgaan met vuurwerk vindt u op www.brandweertwente.nl

Deelnemersraad van huurders

ALMELO - Goed nieuws! Beter Wonen wil regelmatiger en rechtstreeks praten met huurders. We willen graag meningen en ervaringen horen.

Huurt u van Beter Wonen dan zorgen wij voor uw huis. Doen wij dat goed of kan het beter? En wat kunnen we nog meer doen? Beter Wonen start daarom in het nieuwe jaar met een Deelnemersraad. Dat is, verspreid over het jaar, op een aantal avonden (woensdag- of donderdagavond). Samen met bewoners uit verschillende wijken die geïnteresseerd zijn. De start is februari/maart 2020. Huurders zijn nu al van harte welkom zich aan te melden.

Wat is de bedoeling?
De deelnemersraad deelt ideeën, ervaringen en meningen over het wonen in Almelo. Dat doen we met 10 tot 12 huurders, vrouwen én mannen, jong en oud. Zo goed mogelijk verspreid uit de stad. Wij bieden een leuke avond (circa 1,5 uur) en een vrijwilligersvergoeding voor mooie resultaten voor ons allemaal. Marjan Nekkers, directeur-bestuurder van Beter Wonen is enthousiast ''De Deelnemersraad is mede op advies van de huurdersorganisatie SHBW van de grond gekomen. Wij willen graag regelmatiger in contact met onze huurders en zijn blij in het nieuwe jaar te starten met deze activiteit. Wij nodigen huurders van harte uit zich aan te melden''.

Praat mee
Huurders van 18 jaar en ouder die wonen in een huis van Beter Wonen worden uitgenodigd om mee te praten. Beter Wonen verzamelt thema's om voor te leggen aan de deelnemersraad. Ook huurders kunnen onderwerpen inbrengen. Er komt een onderwerp met een toelichting en we vragen reacties van de deelnemersraad. Het gaat altijd om zaken die voor alle huurders van belang zijn. Aanmelden kan via info@beterwonen, o.v.v. 'Deelnemersraad'.

Raamdecoratie heb je nodig

Wat voor 'n huis je ook hebt, raamdecoratie is iets wat je nodig hebt. Want wat wij nodig hebben in ons huiselijke leventje is privacy. Met raamdecoratie kan je de inkijk naar binnen verminderen. Dus feit: raamdecoratie heb je nodig. En dan komt nu het moment van keuzes maken. Wist je namelijk wel dat wij van Thuisin 10 verschillende soorten raambekleding hebben? En van bijna al die soorten ook nog verschillende varianten? Hoe maak je daar een keuze in? En voor welke kamer kies je nu welk soort?

Laat ik eerst beginnen met nog een klein feitje; je eigen smaak. Als jij fan bent van vouwgordijnen en ik raad je aan deze niet in de keuken te hangen en jij wilt dat wel: gewoon doen hè.

Keuken
Over de keuken gesproken. Vanaf ongeveer de jaren '80 tot nu bouwen ze de keuken steeds vaker aan de voorkant van het huis. Daar komt dat privacy dingetje weer. In die woningen is iets voor de ramen hangen toch echt wel een must. Maar wat? Iets met stof is minder ideaal, stof is niet zo gek op vetspetters. Al kan je duettes en plissés prima schoonmaken. Mijn voorkeur voor de keuken zijn de aluminium jaloezieën. De vaak iets kleinere ramen zijn ideaal voor de smalle lamellen van de jaloezieën. En het aluminium is erg makkelijk schoon te maken.

Woonkamer
Dan duiken we de meest zichtbare kamer van je woning in: de woonkamer. Wat je hier kiest ligt meer aan de stijl die je in huis hebt. Heb je een landelijke en romantische kamer, dan zijn vouwgordijnen of shutters de beste keuze. Met vouwgordijnen kan je kiezen uit transparante en verduisterende versies, voor als je het donkerder of lichter in je kamer wilt hebben. Meer een modern of Scandinavische stijl? Denk dan aan horizontale/houten jaloezieën of duettes/plissés. De laatste 2 zijn ook verduisterend, semi-transparant en in transparant te vinden. Lamellen of paneelgordijnen staan perfect bij extreem hoge ramen.

Slaapkamer
De eis voor je slaapkamer is dat het donker moet zijn. Shutters, houten jaloezieën en rolgordijnen zie je dan ook het meest. Let op de stijl van je slaapkamer én of de raambekleding past qua stof, kleur en materiaal bij je gordijnen.

Is het al iets duidelijker? Persoonlijk advies over welke keuze je moet maken voor welke kamer krijg je bij je ons in de winkel. Daar nemen ze alle tijd voor je. Alle tijd, zodat je écht de beste keuze maakt.

Grondman Keukens al bijna 20 jaar actief in de keukenbranche

ENTER - Op het industrieterrein van Enter staat het pand van Henk en Irene Grondman, van Grondman Keukens. Zij zijn al bijna 20 jaar actief in het produceren en verkopen van keukens.

Vier jaar geleden zijn zij een nieuwe weg ingeslagen. "We werken nu met het huismerk Schröder, die bieden een heel goede kwaliteit. De collectie bestaat uit veel verschillende modellen, kleuren en stijlen keukens van heel modern tot prachtig klassiek", vertelt Henk. Irene vult aan: “We zijn ook dealer van Neff, Siemens, Studio-line Blacksteal, Liebherr, Boretti, Falcon, Wave en Goodmann.“ Henk en Irene vinden het belangrijk dan klanten tevreden zijn. Daarom gaan zij voor deze merken. Een ontwerp laten maken is mogelijk. “Maar dat doen we het liefst op afspraak, zodat we hier alle tijd voor kunnen nemen. De offerte is altijd geheel vrijblijvend.” Grondman Keukens heeft dus alles in huis om uw droomkeuken te kunnen realiseren.

Aantrekkelijk tarief
Om ruimte te creëren in de huidige showroom, gaan twee showroomkeukens in de verkoop tegen een bijzonder aantrekkelijk tarief. In de advertentie van Grondman in deze Huis en Tuin bijlage vindt u meer informatie. Uiteraard kunt u ook in de showroom aan de Vonderweg 4A in Enter komen kijken. U bent van harte welkom.

.

Provincie start met nieuwe Groene Ondernemersprijs

TWENTE - De Provincie Overijssel start met een nieuwe groene ondernemersprijs. Zij dagen ondernemers uit om met nieuwe ideeën en initiatieven te komen die bijdragen aan het bedrijfsleven én de Overijsselse natuur.

Ondernemers kunnen en moeten een belangrijke rol spelen in de groene ambities die wij met zijn allen hebben. Er wordt gezocht naar groene initiatieven in de agrarische sector, de vrijetijdseconomie en op bedrijventerreinen. Ondernemers die met een goed idee komen maken kans op een bijdrage van 10.000 euro. Per sector ontvangt één idee zo'n bijdrage, daarnaast krijgen alle indieners ook de mogelijkheid om een adviesgesprek aan te gaan om hun idee nader uit te werken.

Goede balans
Ondernemers hebben veelal een grotere voetafdruk qua energieverbruik, grondverbruik en uitstoot. Het is dan ook een logische stap om hen deelgenoot te maken van de groene ambitie. Voldoende draagvlak bij deze groep draagt bij aan haalbaarheid van doelen.

Aanmelden
Afgelopen week werd de inschrijving voor deze 'Ereprijs 2020' geopend op het BiodiFestival. Hier werd gepraat over mooie initiatieven. Sinds 4 december is het mogelijk om een kansrijk initiatief aan te melden via de website www.natuurvoorelkaar.nl/actie/ereprijs. Hier staat ook meer informatie over de prijsvraag. De inschrijvingstermijn sluit op 1 maart 2020.

Nog relatief veel kinderen groeien op in armoede

ALMELO - In Almelo groeien nog relatief veel kinderen op in armoede. Uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat tien procent van de kinderen in Almelo in 2018 opgroeide in een gezin met een laag inkomen.

Landelijk gezien waren afgelopen jaar 264.000 onderdeel van een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Dit aantal is net zoveel als in 2017. Het aantal kinderen dat al minstens vier jaar opgroeit in zo'n gezin daalde wel naar 103.000 kinderen.

Eenoudergezinnen
Met name kinderen uit eenoudergezinnen lopen een groot risico op armoede. Een kwart van alle kinderen uit een eenoudergezin groeit op in armoede. Dat er een sterke relatie is tussen deze twee statistische feiten blijkt wel wanneer we de kaart van eenoudergezinnen vergelijken met die van armoede: ze komen sterk overeen. In Almelo groeit 10,2 procent van de kinderen op in een eenoudergezin. Deze gezinnen moeten ook betrekkelijk vaak rondkomen van een bijstandsuitkering. Het voorkomen dat kinderen opgroeien in een eenoudergezin zou dus veel helpen om kinderen in armoede terug te dringen.

Grote impact
Het opgroeien in armoede heeft een grote impact op de totale levenssfeer van deze kinderen. Ze groeien vaak op in een sociale huurwoning, ze gaan zelden op vakantie, er is minder geld voor kleren en zaken zoals een computer en andere dingen die voor leeftijdsgenoten vanzelfsprekend zijn. Hierdoor lopen deze kinderen ook een groot risico op sociale uitsluiting.

Steun
In Almelo is gelukkig veel steun om ervoor te zorgen dat deze kinderen toch zoveel mogelijk leuk op kunnen groeien. Zo kunnen zij gebruik maken van onder meer het Jeugdfonds Sport en Cultuur, voor onder meer een bijdrage aan de sportcontributie. Daarnaast heeft de gemeente uiteenlopende regelingen beschikbaar voor de ondersteuning van minimagezinnen. Deze zijn echter lang niet altijd bij de doelgroep bekend. Wellicht hebt u recht op bepaalde vormen van ondersteuning. Kijk hiervoor ook eens op: www.almelo.nl

Kerstbomenverkoop levert record op voor Kiwanis Club

ALMELO - De jaarlijkse kerstbomenactie van de Kiwanis Club Almelo was afgelopen weekend een succes. De verkoop van Nordmannen bracht maar liefst 10.045 euro op voor de serviceclub.

De Kiwanis Club Almelo verkocht de Nordmann-kerstbomen voor 35 euro per stuk. Hiervan kwam 22 euro per boom ten goede aan goede doelen; zoals altijd kind-gerelateerd. Gezien het succes van de voorgaande jaren had de Kiwanis Club Almelo dit jaar ruim ingekocht; 370 bomen werden aan de man gebracht. Met mooie joekels tot wel 3,50 meter.

Kiwanis Club Almelo
In oktober verwelkomde de Kiwanis Club Almelo het veertigste lid. De levendige club omvat leden met een zeer brede achtergrond; van advocaten tot medisch specialisten, van transportondernemers tot dierenartsen, autobedrijven tot de directeur van een chocoladefabriek. Allemaal mensen die zich op hun manier in willen zetten voor een betere wereld.

Projecten
De Kiwanis Club Almelo organiseert jaarlijks diverse activiteiten ten behoeve van diverse goede doelen. Naast de kerstbomenverkoop bijvoorbeeld het Walking Dinner. Kiwanis werkt samen met UNICEF voor diverse projecten, zoals bijvoorbeeld een succesvolle campagne om tetanus bij jonge moeders en ongeboren kinderen te voorkomen.

Geef griep geen kans

TWENTE - Het is weer winter; december is ook de tijd van het jaar waarbij de griep weer rap om zich heen begint te grijpen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze ziekte ons zo min mogelijk treft?

De milde winters van de afgelopen jaren vertaalden zich ook in relatief milde griepseizoenen. Het is een opmerkelijk gegeven, aangezien het absoluut niet de kou zelf is die de griep veroorzaakt. Toch zien we altijd een griepgolf in de koudere maanden, met de grootste piek tussen december en februari. De oorzaak ligt in de verspreiding van het griepvirus zelf. In de winter is de lucht relatief droog en koud, wat gunstig is voor de overlevingskans van zo'n virus. Daarnaast brengen we ook meer tijd met elkaar door binnen, waardoor we sneller het virus weten te verspreiden.

Preventie
We kunnen zelf best veel doen om ons te beschermen tegen de griep. Zo gaat bepaald gedrag al heel ver om de grote griepgolf tegen te gaan. De GGD Twente adviseert mensen in risicogroepen of hun omgeving om de griepprik te halen. Niet alleen mensen die zelf kwetsbaar zijn, maar ook bijvoorbeeld hun verzorgende of naaste familie. Zo bouw je een zekere buffer op tegen het virus. 60-plussers en jongere mensen met bijvoorbeeld hartkwalen en longziekten of diabetes krijgen een oproep om zich gratis te laten vaccineren. Hoewel het griepvaccin geen honderd procent bescherming biedt, kan het wel bij een eventuele besmetting zorgen voor een milder ziektebeeld.

Goede hygiëne
Ook een goede persoonlijke hygiëne draagt bij aan het indammen van de verspreiding. Zo is het belangrijk om in de winter goed en regelmatig de handen te wassen. Ook het niezen in een elleboog helpt om de verspreiding in de lucht wat in te perken. Een persoon die niest kan het virus zomaar enkele meters verspreiden, ver genoeg om anderen te infecteren.