Hart van Wierden

1 november 2019

Hart van Wierden 1 november 2019


Een gezellig weekend voor de boeg met Sunte Mart'n

WIERDEN - Kent u de uitdrukking 'Vroeger was alles beter'? Of dat waar is, is lastig te bepalen. Wat wel zeker is, is dat Wierden vier dagen kan genieten van Sunte Mart'n, met een knipoog naar het verleden.

Het programma van Sunte Mart'n biedt veel voor jong en oud. Zo is er deze vrijdagavond bijvoorbeeld de lampionnentocht. Geen lampion? Geen zorgen, want op het Binnenhof zijn ze 's middags te koop. 's Avonds kan er bij Station KPN op de Bongerd genoten worden van Harten 10 en Henk Wijngaard.

Vol programma
De organisatie heeft ook voor zaterdag een bomvol programma voor u in petto. Op het oude Marktplein is er een knusse streekmarkt met tal van lokale lekkernijen. En wanneer u wilt weten wat dat erfstuk op uw zolder waard is, ga dan vooral naar het Zalencentrum Het Anker voor 'Tussen Kunst &Kitsch'. Kinderen vermaken zich in de middag in de feesttent op de Bongerd met het overdekte speelparadijs of doen mee met de Schoolzwemkampioenschappen of beide... Voor de zaterdagavond in de tent op de Bongerd moet u 18 jaar of ouder zijn, maar het belooft een groot feest te worden met de DJ's van Station KPN.

Zondag
Dirndl of lederhose is het kledingadvies van de organisatie voor zondag, want er is dan een echt Duits tentfeest op de Bongerd. Geniet van de Grenslandkapel en Wir Sind Spitze.

Jaarmarkt
Voor wie nog wat energie over heeft na drie dagen Sunte Mart'n is er op maandag de traditionele jaarmarkt. Vroeger werd op de jaarmarkt voornamelijk vee verhandeld, maar dat gebeurt tegenwoordig nog maar zelden op een fysieke markt. De jaarmarkt op maandag is dan ook een grote warenmarkt, maar met aandacht voor het verleden met de presentatie van diverse oude ambachten en ouderwetse koehandel. Ook bent u op zondag van harte welkom bij Station KPN om te luisteren en te genieten van DJ Lars, Melrose, Django Wagner en René Schuurman.

Kermis
Op vrijdag, zaterdag of maandag zou u toch zeker ook een bezoekje moeten brengen aan de nostalgische kermis met reuzenrad.
Volledige programma op www.suntemartn.nl

Wierdenaren met groene vingers gezocht voor Natuurwerkdag

WIERDEN - Wierden is een gemeente met veel mooie natuur. Een aantrekkelijke, landschappelijke kwaliteit waar inwoners en bezoekers volop van kunnen genieten. Maar: er komt wel veel werk bij kijken om dit landschap zo aantrekkelijk mogelijk te houden. Daarom is komende zaterdag 2 november de Natuurwerkdag.

Alle Wierdenaren en anderen met groene vingers en affiniteit voor de natuur zijn van harte welkom om de handen uit de mouwen te komen steken op deze grootste vrijwilligersdag in het groen. Men levert niet alleen een bijdrage voor het behouden en versterken van het lokale landschap, het is ook nog eens een gezellig en gezond uitje.

Biodiversiteit
Dit jaar staat de Natuurwerkdag in het taken van biodiversiteit en is aan alle locaties een soort gekoppeld. Biodiversiteit, of wel de soortenrijkdom van planten en dieren, is voor ons mensen van levensbelang. Het zorgt voor de zuurstof die we inademen en een gezonde bodem voor de productie van ons voedsel. De laatste decennia is de soortenrijkdom in de Nederlandse natuur met maar liefst 70 procent afgenomen.

Overal aan de slag
In Overijssel zijn er werkzaamheden op maar liefst 50 verschillende mooie locaties. Zo kan men in onze omgeving aan de slag bij de Generatietuin aan de Akkerwal in Wierden. Hier worden hoogstamfruitbomen gesnoeid. Op landgoed De Berkel worden uiteenlopende onderhoudsactiviteiten gepland. Ook verder weg zijn er volop leuke activiteiten; geschikt voor jong en oud. Het kan dus ook een leuk gezinsuitje zijn. Kijk voor een volledig overzicht op: www.natuurwerkdag.nl

Jaargang: 1 • Nr 041• Wk 44

Uniek evenement voor unieke ondernemers

shutterstock.com Foto: shutterstock.com

ENSCHEDE - Bijna is het zover, hét ondernemersevenement in de Grolsch Veste. Op 5 november zijn bezoekers van harte welkom.

Al ruim tien jaar organiseert De Netwerkvloer het ondernemersevenement. Elke ondernemer en elk bedrijf is uniek en dat kunnen ze tijdens het ondernemersevenement van 5 november laten zien aan zakelijke relaties en aan potentiële klanten.

Effectief

De ondernemersevenementen die georganiseerd worden door De Netwerkvloer zijn zeer effectief. Het is een totaal en 'all inclusive' concept. Vooraf kunnen de social media campagnes van De Netwerkvloer u ondersteunen bij het uitnodigen van zakenrelaties voor het evenement. Tijdens het evenement is er voor de deelnemers begeleiding en advisering aanwezig. Gastvrouwen kunnen u als ondernemer in contact brengen met gewenste opdrachtgevers en er worden business matches gemaakt. Dit alles zorgt er mede voor dat u zich volledig kunt richten op presentatie en acquisitie van de onderneming.
Verder biedt De Netwerkvloer inspirerende sprekers en plenaire kennissessies. En u heeft de mogelijkheid om deel te nemen aan de landelijke community en een effectief zakenplatform voor ondernemers. Afgelopen jaren hebben vele bedrijven zich al verbonden aan het concept van De Netwerkvloer.

Meer informatie

In de Grolsch Veste is het ondernemersevenement op 5 november. Bezoekers zijn hier van harte welkom tussen 13.30 en 17.00 uur. Daarna volgen nog evenementen op 14 januari 2020 in Hotel van der Valk in Zwolle en 7 april in Van der Valk hotel in Apeldoorn. In september volgend jaar kunt u ook terecht in het nieuwe van der Valk Hotel in Deventer en in november in de Johann Cruijff ArenA. De precieze data hiervoor zijn nog niet bekend. Voor algemene informatie gaat u naar http://www.denetwerkvloer.nl/informatie en voor deelname naar http://www.denetwerkvloer.nl/deelnemen.

Hans Visschedijk terug bij Oostvaarders

ALMELO - Het Almelose shantykoor de Oostvaarders heeft opnieuw een contract afgesloten met de succesvolle dirigent Hans Visschedijk uit Hengelo.

In juni 2018 verliet Visschedijk het koor na een zeer succesvolle periode van vijf jaar, maar kwam daar afgelopen voorjaar op terug. Onder Visschedijk is het koor de laatste vijf jaar enorm gegroeid en heeft hij kwalitatief de Oostvaarders naar grote hoogte opgestuwd. Het afgelopen jaar was Hans Roordink uit Enschede de dirigent maar na een periode van krap een jaar besloten beide partijen uit elkaar te gaan. Bij de nieuwe dirigent kroop het bloed waar het niet gaan kon, hij miste de Oostvaarders en de Oostvaarders misten de levendige en strakke hand van de Hengeloër. De afgelopen weken was de hernieuwde overeenkomst tussen beide partijen goed merkbaar. In het jaar dat Hans Visschedijk weg is geweest heeft hij diverse nummers van de Oostvaarders toch van een nieuw arrangement voorzien en dat is merkbaar bij de optredens waarin het publiek de vernieuwing met enthousiasme heeft ontvangen. De looptijd van het nieuwe contract is nog niet vastgesteld, maar uit de afgelopen weken is op de repetities gebleken dat de klik van beide kanten zeer aanwezig is. Iedereen kan nu lid worden van dit koor, want de wachtlijst is onlangs afgeschaft. Elke woensdagavond repeteert het koor in wijkcentrum de Schelf van 20.00 uur tot 22.00 uur. Loop eens binnen en vraag naar de voorzitter van de muziekcommissie Gerrit Willerink.

Column

Autolozen zöandag

Foto: Petra Koenderink

Viej goat met oe een kleain eandke terugge op 'n kalender en benaamd noar de tied van 'n ölliecrisis in 1973. Vanweage oonze pro-Israëlische hoolding dreejn toen een poar öllielaanden 'n kraan dichte. Um het öllie en benzineverbroek tegen te goan, steeln de toenmalige oawerheaid oonder leaiding van 'n leenksen Joop den Uyl een antal autoloze zöandage in.
Wat ne wealte, één dag in de wekke gin gejakkerte met auto's behooldens zeeknwaangs, de brandweer en de politie en nog een poar oetzeunderingen. Alleman lopend of ene den at oart wieter vot wonen, met de fietse noar de koarke . Benaamd ook nog eens heel good vuur 't lief en de conditie. Al gauw kömmen der oetzeunderingen, netuurlijk, a-j noar de koarke weelt en gin been te skoare koant zetten, vroag iej ontheffing, doar is niks mis met.
Loat het nog eens good op oe inwoarken. Preenspoal gin auto's op zonnen autolozen zöandag, wat ne weldaad. Ik kriege netuurlijke het verwiet det ik nit van dissen tied zirre en det miej eens vuur de plette mut veuln. Det begriep ik wal.
Nit votgoan hen visiten, gewoon noa koarktied op 't hoes an en de zommerdag angenaam vuurboeten zitten, een book te leazen, oet rösten, een betjen mediteren, ne komme thee en een sukelaatje of nen haande vol aapnötjes. Net as 'n Toef van de Hatteweg den at dan zöandaangs al aapnötjes ettend noar zin doewnkameroad Hendrik van Kapdieks leup.
Wat zol de mensheaid der good met of wean um wier nen dag of te zeundern van aandere dage en 'n eersten dag van de wekke, wier as röstdag in te stellen. Dan wil ik het nog al geet nit hebben oawer det de weenkels wier dichte mun op zöandag want det zeent ook heel völle leu met miej eens det det puur slecht is vuur 'n meanske en het gin kwartje méár opsmit. Een meanske mut zik mangs gewoon röste gunnen.
Der goat in verbaand met het stikstofprobleem wíer stemmen op um nen autolozen zöandag in te voeren, en alle vrachtwagens biej de dure.
Ik deanke det ook in 'oonze' kringen het nen hoop leu met miej eens zöalt wean. Mear ook nen hoop leu absoluut nit. Leu dee at bevuurbeeld op nen steenworp ofstaand van de koarke of-wont en met de luxe wage noar de koarke racet.
Zó völle auto's op zöandag biej 't Noordn det ze zelfs oranje-hesjes-dreagende perkeerwachters hebt bedacht um al dee auto's in goo banen te leaiden. Opeltjes biej Opeltjes, Volvo's biej Volvo's en Golfjes biej Golfjes, op de centimeter secuur.
Hej non ooit zo zoolt egetten.
Dreks wier invoeren den autolozen zöandag!

Gerard Voortman

Renovatie zuivering Almelo schiet goed op

Shutterstock

ALMELO - De renovatie van de rioolwater zuiveringsinstallatie Vissedijk in Almelo schiet goed op. Afgelopen week bereikten de bouwers het hoogste punt van het nieuwe bedrijfsgebouw.

Begin dit jaar werd gestart met een grootschalige renovatie van deze zuiveringsinstallatie. Het is de oudste zuiveringsinstallatie van Almelo; wat ook wel te merken was - er moest veel gebeuren om deze te moderniseren. Het verouderde gebouw maakte plaats voor een modern en duurzaam pand. Ook de installatie zelf kreeg een fikse modernisering. Momenteel is men nog druk bezig met onder meer de bekabeling, waarna de volgende fase kan beginnen.

Minder overlast
Omwonenden zullen straks in principe ook minder stankoverlast ervaren, hoewel dit ook nu ruim binnen de normen valt. Het verplaatsen van de RWZI Vissedijk was geen optie, omdat dit fikse kosten met zich mee zou brengen. Met de renovatie is de installatie weer toekomstbestendig. De installatie verwerkt nu afvalwater uit Almelo-Noord, maar ook de kernen Albergen, Harbrinkhoek, Mariaparochie en Aadorp.

Recycle al uw oude apparaten en lampen

WIERDEN - WeCycle is begonnen met een nieuwe inzamelingsactie via de lokale kringloopwinkels, waaronder bij 2Switch in Wierden. Wie de komende tijd een oud elektrisch apparaat of hanglamp inlevert, ontvangt een bijzonder bordspel.

Aanleiding is de nieuwe wetgeving waardoor het mogelijk is om ook lichtarmaturen van consumenten apart in laten leveren voor recycling. Alle oude hang- en staande lampen, tuinlampen, bureaulampen en andere lampen kunnen zo nog beter verwerkt worden. Kringloopwinkels spelen al een belangrijke rol op het gebied van duurzaamheid. Het is dan ook logisch om ook hen actief in te laten zamelen. WeCycle werkt op dit moment al samen met meer dan 70 kringloopwinkels. Afgedankte lampen en armaturen kunnen voor 75 procent hergebruikt worden tot nieuwe grondstoffen. Zo blijven ook gevaarlijke stoffen zoals kwik uit het milieu. Kijk ook op: www.wecycle.nl

A'j een naam hebt van vroo opstoan,
kö-j oe aalt versloapn.

Maandag 4 nov. 10.00 uur

Ontspannen genieten dankzij Fauteuil Plaza

HENGELO - Na een lange, drukke dag komt u graag even helemaal tot rust. Een aangename relaxstoel kan hierbij helpen voor lichaam en geest. En het is helemáál genieten wanneer u ook nog eens een aantrekkelijke korting ontvangt op zo'n relaxfauteuil.

Fauteuil Plaza in Hengelo is al jaren uw vertrouwde adres voor aanschaf van een heerlijke relaxfauteuil. Maar het assortiment is breder dan alleen deze super comfortabele stoelen. Ook voor een handige sta-op stoel of bijzetfauteuil bent u aan het juiste adres. Zij dragen zorg voor een passend advies voor uw perfecte stoel.

Relaxfauteuils
Fauteuil Plaza levert een uitgebreid assortiment aan relaxfauteuils. Deze zijn er in iedere prijsklasse, voor elke gebruiker en passend in alle mogelijke interieurs. De geleverde stoelen zijn van Europese fabrikanten; een hoogwaardig product met een uitstekende afwerking en topcomfort. Zo hebt u de zekerheid van jarenlang genieten. Bij Fauteuil Plaza kunt u een brede selectie stoelen uitproberen. Een relaxfauteuil kan op veel manieren uitgevoerd worden, van handmatig verstelbaar tot elektrisch verstelbaar met meerdere motoren en afstandsbediening. Precies naar úw wensen.

Scherpe korting
Komend weekend, zaterdag 2 en zondag 3 november, profiteert u bij Fauteuil Plaza van enkele scherpe kortingen op diverse stoelen. Zo is de Deense relaxstoel Stuby leverbaar van 1.177 euro voor een zeer scherpe 798 euro. Op de Twice Original relaxstoelen ontvangt u maar liefst 500 euro korting én 5 jaar service en garantie voor zorgeloos genieten. Zowel op stoelen op voorraad als bij bestelde stoelen. Verder zijn er ook vele showroommodellen te koop vanaf 298 euro.

Breed assortiment
Naast de vele relaxfauteuils is er ook een breed assortiment van sta-op stoelen. Naast een optimaal comfort geven deze ook ondersteuning om makkelijk weer in de benen te komen. Ook hier levert Fauteuil Plaza graag maatwerk tegen gunstige prijzen.

Kom langs
Kom langs en ervaar zelf het genot van een relaxfauteuil. Fauteuil Plaza is gevestigd aan de Vosboerweg 7A in Hengelo. U bent op zaterdag welkom van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Dinsdag tot en met vrijdag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Kijk ook op: www.fauteuilplaza.nl

Samenwerking Universiteit Twente en Heracles

ALMELO - De Universiteit Twente en Heracles Almelo zetten zaterdag hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst die eerder dit jaar is aangekondigd. Beide partijen bundelen hun krachten op het gebied van regionale ontwikkeling. Het strategische partnership maakt onderdeel uit van het innovatie-initiatief van de club, waar bedrijven, onderwijsinstellingen en overheden zich onder meer inzetten om talenten in de regio te behouden.

De Universiteit Twente gaat in de vorm van studenten, kennis, inspirerende sprekers, contacten met start-ups, toegang tot onderzoek en onderzoeksgroepen een belangrijke rol spelen in het innovatie-initiatief. Zo werken studenten in het stadion van Heracles Almelo aan projecten en onderzoeksvragen vanuit het bedrijfsleven en overheden. Daarmee ontstaat een verbinding tussen onderwijs, onderzoek en de beroepspraktijk, met het belang van de regio voorop. Zaterdagavond bekrachtigen de Universiteit Twente en Heracles Almelo de samenwerking. Niet alleen de strategische samenwerking wordt geformaliseerd, ook maakt het bedrijfsleven kennis met de studenten, programma's, nieuw onderzoek en recente ontwikkelingen binnen de Universiteit Twente.

Studententeam
Een studententeam van de Universiteit Twente voert een panelgesprek, onder leiding van hun trainer en voormalig Heracles Almelo-voetballer Marnix Smit. Ook spreekt prof. dr. Joost Kok (decaan van de faculteit Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica) over de link tussen het onderwijs en voetbal. Aansluitend wordt vanaf het terras van de Innovatiebox op Erve Asito de wedstrijd Heracles Almelo - PEC Zwolle bekeken.

Workshop Fotogrammen

WIERDEN - Tetem Enschede trekt dit najaar de regio in en organiseert met verschillende culturele partners een reeks boeiende, innovatieve en interactieve events op locatie. Elke event bestaat uit een lezing en workshop waarbij de bezoeker actief deel kan nemen aan het gratis programma. De vierde reeks genaamd 'Fotogrammen maken'.

Beeldend kunstenaar en fotograaf Sjoerd Knibbeler neemt het publiek mee in zijn fascinatie voor wetenschap en technologie. Sjoerd werkt op experimentele wijze met fotografie en geeft een talk over het ontstaansproces van zijn werk. Wat is er allemaal voor nodig om uitvindingen te kunnen doen en tot nieuwe ideeën te komen?
Na de talk ga je aan de slag met één van Sjoerds meest recente experimenten: het afdrukken van fotogrammen met behulp van moderne devices zoals telefoon of tablet. Je leert tijdens deze workshop wat er allemaal komt kijken bij het analoog afdrukken van foto's en hoe je deze techniek creatief kunt inzetten om je eigen digitale foto's nieuw leven in te blazen. Je gaat aan de slag in een donkere kamer om lichtgevoelig papier te belichten en vervolgens te ontwikkelen in (veilige) chemische baden. Aan het eind van de workshop begrijp je hoe een originele foto-afdruk tot stand komt én heb je jouw digitale foto vereeuwigd op fotopapier.

Kom ook
Liefhebbers kunnen zich aanmelden voor 'Fotogrammen maken'. Meer informatie hierover is te vinden op: www.tetem.nl/agenda of op www.bibliotheekwierden.nl. De workshop is op 5 november vanaf 19.30 uur in de bibliotheek in Wierden. Inloop vanaf 19.00 uur.

Unieke Heracles spaaractie bij PLUS

ALMELO - Heracles Almelo-fans uit Almelo, Tubbergen, Geesteren en Markelo kunnen komende weken hun hart ophalen bij de PLUS in hun woonplaats. Vanaf 27 oktober sparen zij bij de zeven PLUS Supermarkten in deze plaatsen voor unieke en exclusieve Heracles Almelo fanartikelen.

Vanwege het partnership tussen PLUS en Heracles Almelo sparen de fans van de club exclusief bij de supermarkt voor unieke producten als een Bricks-bouwpakket van het stadion en de nieuwe spelersbus, evenals voor een Heracles Almelo broodtrommel of unieke PLUS & Heracles Almelo-voetbal. Bekijk alle actievoorwaarden op www.heracles.nl/plus

Geslaagd Heracles Soccer Camp

ALMELO - Drie dagen lang vermaakten de deelnemers van Heracles Soccer Camps zich afgelopen week op Erve Asito. Natuurlijk stond het voetballende gedeelte voorop. Voor vele enthousiastelingen was echter het hoogtepunt de ontmoeting met de spelers.

Een gevarieerd programma werd geboden deze dagen. Het weer was goed en de instelling van de deelnemers fantastisch. Voetballen is wat ze allemaal het allerliefste doen, maar daarnaast was er ook voldoende ruimte voor verschillende vormen van animatie. Zo werd er fanatiek Bingo gespeeld en werden de krachten gemeten tijdens een paar potjes FIFA 20 in de eBox. Deze drie dagen bleken een meer dan prima besteding van de vakantiedagen. "Tot de volgende vakantie!" riep één van de kleinste deelnemers naar zijn trainer bij het verlaten van het stadion. Op de vraag wanneer dat exact was kon hij geen antwoord geven, maar dat hij er bij wilde zijn was wel zeker. "Weet ik veel, maar van mama mag ik denk ik wel weer meedoen de volgende keer."

Rainbow Tribute

ALMELO - Zondag 3 november vanaf 18.30 uur is het genieten met 'Rainbow Tribute' in Café De Stam aan de Grotestraat 129.

Stargazer is de band van Wilko van Beek, die we o.a. kennen van zijn weergaloze Rory Gallagher vertolking en zijn virtuoze gitaarwerk in Purple Strangers: de eersteklas Deep Purple tribute band. De parallel met Stargazer is natuurlijk meestergitarist Richie Blackmore. Het gitaarspel en de sound van Wilko van Beek is zo doordrenkt van Blackmore invloeden dat het bijna niet van echt te onderscheiden is. Samen met zijn companen van Stargazer zetten ze een zeer indrukwekkende ode aan Richie Blackmore's Rainbow neer!

Ladies Sport, Ladies Gym & More

ALMELO - Ladies Sport, Ladies Gym & More; dé sportschool waar je fitter, strakker en energieker wordt.

Het is een sportschool met veel belangrijke kwaliteiten. Ze bieden u variatie en zijn er voor u. De vakkundige, vaste instructrices dragen zorg voor een persoonlijke training wanneer u wilt of met een vaste afspraak. Dit alles in een ontspannen sfeer met een stukje humor. Zowel jong als oud mag rekenen op een passende begeleiding. Daarnaast biedt Ladies Sport, Ladies Gym & More diverse aantrekkelijke pakketten met een goede prijs-/kwaliteitsverhouding. U traint graag in het weekend? Zij zijn ook op zondag geopend.
Specialisaties
Ook met diverse klachten kunt u hier terecht. Zo beschikt men over diverse specialisaties voor onder meer diabetici, rug-, nek- en schouderproblemen, hoogsensitiviteit en burn-out klachten. Ook voor het versterken van uw vitaliteit bent u op de juiste plek.

Trainingsvormen
U kunt deelnemen aan diverse trainingsvormen. Zo is er het 30-minuten circuit om alle grote spiergroepen te trainen. Ook kunt u de conditie verbeteren met diverse cardio-apparatuur en er zijn diverse mixgroepslessen om aan het gehele lichaam te werken. Onder meer Jumping Fitness, Core, BBBB, Krachttraining, Functional Bootcamp, Vitaal Fit 60+, Full Body Yoga, Pilates en een uitdagende kickbokstraining voor meisjes en jongens. Dus voor elk wat wils. U kunt komen fitnessen of kiezen uit diverse speciale pakketten, zoals afvallen of aankomen, kids, senioren, fit zwanger, leefstijl & mindfulness.

Plezier in bewegen
Het lichaam maakt dopamine, serotonine en endorfine aan. Hierdoor wordt bewegen een feest voor het lichaam. Neem de tijd voor jezelf en kom meedoen. Nieuwsgierig? Trek de stoute schoenen en laat u verrassen door de andere aanpak van sporten. Sporten met alleen vrouwen is prettig. Wilt u graag met uw man of vriend sporten, dat kan, er zijn ook uurtjes voor gemengd sporten. Per 1 november wordt de nieuwe website gelanceerd. Ladies Sport, Ladies Gym & More is gevestigd aan de Bornsestraat 117 in Almelo. Bel met 0546 – 60 30 51 of M: 06-2057 2885, email: info@ladiessport.nl

IJSTIJD! Schoolschaatsbus

DeventerKNSB IJSTIJD Bus gesponsord door ReggeborgMichel en Ronald Mulder,Henry Holterman en Gérita WesselsMarit©foto Eric Brinkhorst Foto: eric brinkhorst

TWENTE - Om het schoolschaatsen voor meer kinderen mogelijk te maken, laten de KNSB en de Reggeborgh Groep komende winter een speciale bus rijden. De IJSTIJD! Schoolschaatsbus is bestemd voor basisscholen in Overijssel die op meer dan 10 kilometer afstand van een ijsbaan liggen. De bus gaat schoolklassen vervoeren naar de ijsbanen in Deventer (De Scheg) en Enschede (Twente).

Ieder kind in Nederland leert fietsen, zwemmen en… schaatsen. Vroeger was dit vanzelfsprekend, toen we nog strenge winters hadden met volop natuurijs. Gelukkig telt Nederland steeds meer (tijdelijke) kunstijsbanen. Het jeugdprogramma IJSTIJD!, opgezet door de KNSB samen met vele partners, is bedoeld om kinderen vaker te laten schaatsen.

Schoolschaatsen

De belangrijkste pijler van IJSTIJD! is het schoolschaatsen: ook dit jaar zullen 250.000 kinderen gaan schaatsen. Voor sommige scholen blijkt echter het vervoer van en naar de ijsbaan een obstakel. Met de IJSTIJD! Schoolschaatsbus is dit probleem opgelost. De bus gaat na de herfstvakantie rijden en brengt deze winter kinderen naar de ijsbaan in Deventer en Enschede voor een leuke schaatsles. Scholen kunnen zich opgeven via schaatsen.nl/schoolschaatsbus. Ook de lokale schaatsverenigingen worden door de KNSB bij dit project betrokken. Zij kunnen instructeurs inzetten, die ervoor zorgen dat de kinderen leuke lessen krijgen. Het biedt de verenigingen tevens kansen om nieuwe leden te werven.

Reggeborgh Groep

De Reggeborgh Groep is sinds vorig jaar sponsor van het sprintschaatsteam Reggeborgh onder leiding van trainer Gerard van Velde. Het bedrijf uit Rijssen wil graag het jeugdschaatsen en -skaten in de provincie Overijssel promoten, onder meer door het organiseren van skateclinics op basisscholen. Ronald en Michel Mulder, schaatsers van team Reggeborgh, zijn ambassadeurs van de schoolschaatsbus.
"We dragen de schaatssport een warm hart toe en zijn er trots op dat we in samenwerking met de KNSB de schoolbus kunnen aanbieden", zegt Inge Wessels van de Reggeborgh Groep. "Hierdoor kunnen we nog meer kinderen de kans geven om te leren schaatsen. Wij steunen niet alleen het topschaatsen, maar omarmen de schaatssport in al zijn facetten."

Samenwerking

De KNSB is blij met de ondersteuning. Het is voor het eerst dat de sponsor van een topteam ook partner van de schaatsbond wordt. "Dit is weer een mooi voorbeeld van een vruchtbare samenwerking voor de schaatssport", zegt directeur-bestuurder Herman de Haan. "Wij willen ieder kind voor zijn twaalfde de schaatsbeweging leren. Het is zonde als de grote afstand tot een ijsbaan dit zou belemmeren. Met Reggeborgh krijgen meer kinderen schaatsplezier aangeboden. Prachtig!"

Bekeravond in Groesbeek

ENSCHEDE - Voor FC Twente stond woensdagavond de bekerwedstrijd tegen De Treffers op het programma, een duel uit de eerste ronde van de KNVB Beker. Op het moment van het ter perse gaan kunnen we nog geen uitslag publiceren.

De Treffers, getraind door Jan de Jonge, komt uit in de Tweede Divisie. De club viert dit jaar haar 100-jarig jubileum en speelt al decennialang op het hoogste niveau. Spelers als Jasper Cillessen en Patrick Pothuizen droegen in het verleden het shirt van de Groesbekers. De Treffers staat momenteel op een zesde plek in de Tweede Divisie, afgelopen weekend speelde de ploeg met 3-3 gelijk tegen koploper IJsselmeervogels. Afgelopen weken werd er in de competitie gewonnen van Jong FC Volendam, Scheveningen en Quick Boys en speelde de ploeg gelijk tegen HHC en GVVV. Dit seizoen is Lowie van Zundert clubtopscorer bij De Treffers. De aanvaller was tot dusver zes keer trefzeker.

Toekomstige duels
Ook de komende tijd speelt FC Twente weer enkele mooie duels. Zo staat op 10 november de wedstrijd tegen PEC Zwolle op het programma. Aftrap om 12.15 uur. Kaarten zijn te koop voor 22,50 euro, Kidsclub & Young Reds voor 10 euro. Kijk op: www.fctwente.nl/wedstrijden

Nieuwe tentoonstelling Kunsthal Hof 88

ALMELO - Van 2 november tot en met 29 december 2019 zijn de werken van Thijs Buit, Henk Spaaks en Bertha thoe Schwartzenberg te bewonderen in Kunsthal Hof 88.

De opening is op zaterdag 2 november 2019 om 15.00 uur door de commissaris van de Koning Andries Heidema. Kunstenaar Thijs Buit is daarbij aanwezig. Emma Finkers verzorgt muziek op de harp.

Thijs Buit

Kunstenaar Thijs Buit (1934) exposeerde vijf jaar geleden in Kunsthal Hof 88 ter gelegenheid van zijn 80e verjaardag. Nu is opnieuw werk van hem te zien, gemaakt in de afgelopen vijf jaar. Kleurrijke doeken die weer een andere kant van zijn schilderkunst laten zien. Tijdens deze tentoonstelling is eveneens een publicatie te verkrijgen van zijn laatste werk in deze periode, met essays van een aantal mensen uit zijn kunstzinnige omgeving. Het eerste exemplaar wordt tijdens de opening aan de commissaris van de Koning aangeboden.

Henk Spaaks

Pas op latere leeftijd begon Henk Spaaks (1934-2018) aan zijn artistieke loopbaan. Bij een van de oudste kunstenaarsverenigingen van Nederland Aemula Naturae (ARS, opgericht in 1694), heeft hij zich de laatste 24 jaar van zijn leven gespecialiseerd in grafische technieken, met name in het etsen. Zelf zei hij hierover: "Het ambachtelijke, gefaseerde werkproces spreekt mij enorm aan. Alles puur handwerk. De grafische ruimte is vol van ouderwetse (ongezonde) aroma's." Van het duiden van zijn werk hield hij niet, zoals hij zei: "Het eindproduct, het plaatje moet voor zichzelf spreken."

Thoe Schwartzenberg

Beeldhouwer Bertha thoe Schwartzenberg (1891-1993) heeft een vrij klein oeuvre op haar naam staan. Het bestaat voornamelijk uit portretten en dierfiguren. Haar vroege werk is vrij streng gestileerd en laat de invloed van Mendes da Costa duidelijk blijken. Haar latere beelden zijn wat ronder en vloeiender van vorm. Door de onmiskenbare kwaliteit van haar beelden wordt zij zeer gewaardeerd binnen de Nederlandse beeldhouwkunst van de eerste helft van de 20ste eeuw.

Kom eens langs

U kunt de werken zien aan Elisabethhof 6. Eke middag geopend van 13.30 tot 17.00 uur. Op maandag gesloten. De toegang is gratis. Giften/ donaties worden gewaardeerd. Zie www.kunsthalhof88.nl voor alle komende tentoonstellingen in 2020.

Twents Songschrijvers Gilde

ALMELO - Op zaterdag 2 november is er een speciale avond van het Twents Songschrijvers Gilde bij Podium Paco Plumtrek in de oude Kolkschool (Bornerbroeksestraat 19).

Het Twents Songschrijvers Gilde (TSG) noemt zichzelf een vrolijk-melancholisch verbond van singer-songwriters, afkomstig uit Twente en omstreken. Men organiseert en programmeert optredens op Twentse podia, evenementen en festivals. Het Gilde beoogt de krachten van Twentse artiesten te bundelen en de scene te stimuleren.

Veelzijdig talent op het programma

Meerdere aanstormende talenten zijn deze avond van de partij. Allereerst Robin Yerah: een multitalent dat eclectische en meeslepende R&B schrijft, produceert en uitvoert. Hij maakt veel gebruik van elementen uit de genres jazz, funk en hiphop. Na de release van zijn 'Baby Birds' beattape en meerdere live videos, vergaarde hij snel een internationale reputatie als begaafd producer/performer.

Oscar Rodenburg, een jonge pianist en liedjesschrijver uit Enschede, is er ook bij. Hij zingt in verschillende talen en kreeg de jazz met de paplepel ingegoten. Hij speelt in verschillende bands die vermoedelijk ook nog op festival 'All Mellow' gaan optreden.

Ten slotte zal de muzikaliteit van SLAA je van de ene in de andere verbazing doen vallen. Het duo bestaat uit HKU-studenten Ruben Nosaehi en Madelief Lammers, beide afkomstig uit Almelo. Het zijn aan elkaar gewaagde liedjesmakers die garant staan voor vermakelijke muzikale experimenten op gitaar, piano, viool en met tweestemmige zang.

Praktische informatie

Het programma begint om 20.30 uur (deur open om 20.00 uur). De entree is € 6,-. Reserveren wordt aangeraden. Ga naar:
www.pacoplumtrek.nl.

Voorlichting sociale media en groepsdruk

Foto: shutterstock

WIERDEN - Sociale media spelen een steeds grotere rol in het leven van jongeren. Dit is niet alleen leuk, maar brengt ook gevaren en gevolgen met zich mee. De jongerenwerkers van Stichting De Welle vinden het daarom belangrijk hier vroegtijdig aandacht aan te besteden. Afgelopen week werd dan ook voorlichting gegeven aan leerlingen van groep 8 van het basisonderwijs in de gemeente Wierden.

Kinderen van tegenwoordig groeien op met sociale media. Al op jonge leeftijd maken zij gebruik van een mobiele telefoon, bijvoorbeeld om filmpjes te bekijken of spelletjes te spelen. Verschillende apps maken het mogelijk om met vrienden in contact te komen en informatie uit te wisselen en dat maakt sociale media interessant en ontzettend leuk.

Positief en negatief

Tijdens de voorlichting werd aandacht besteed aan het gebruik van sociale media en de positieve effecten die het kan hebben. Daarnaast werd er ingegaan op de gevolgen en gevaren van sociale media. Ook nepnieuws, de betekenis van emoticons en influencers kwamen aan bod. Aan het einde van de voorlichting zijn de leerlingen actief aan de slag gegaan. Er werden gezamenlijk regels en afspraken gemaakt over het gebruik van WhatsApp in de klas. Wat wil de klas wel dat er wordt gedeeld in de groepsapp en wat liever niet. De afspraken werden geschreven op een poster waar alle leerlingen hun handtekening onder hebben gezet als bevestiging van de afspraken.

Bewustwording

Met de voorlichting hoopt het jongerenwerk en de scholen jongeren bewust te maken van hun social media gebruik. Toch houdt het onderwerp niet op wanneer de jongerenwerkers de klas verlaten, want we zijn tegenwoordig 24 uur per dag online. Het is daarom belangrijk dat kinderen ook thuis verder praten over het onderwerp sociale media. Want waar de vraag 'hoe was het op school vandaag?' heel gewoon is, zou volgens het jongerenwerk de vraag 'hoe was het vandaag online?' vaker gesteld moeten worden aan de keukentafel. Uit recent onderzoek is gebleken dat kinderen tussen de 13 en 18 jaar maar liefst 7 uur en 42 minuten per dag besteden aan social media. Dus welke vraagt stelt u vanavond aan uw (klein)zoon/dochter?

Contact

Wilt u meer informatie of heeft u naar aanleiding van bovenstaand bericht vragen gekregen? Neem gerust contact op het met de jongerenwerkers van stichting De Welle. Dan kan via Ivette Spoolder: i.spoolder@stichtingdewelle.nl of 06-15265210

Wereld Winkel viert feest

WIERDEN - De Wereld Winkel in Wierden bestaat al 25 jaar en dat wordt gevierd.

Vanwege het 25-jarig bestaan wordt 25 procent van de omzet in de periode van 4 tot en met 29 november gedoneerd aan het Tulip Table Top waterfilterproject van de stichting Karibu. Het waterfiltersysteem wordt gepresenteerd in de Wereld Winkel en op maandag 4 november zal er een kraam van de Wereld Winkel met het waterfiltersysteem op de Sunte Mart'n jaarmarkt staan. Neem een kijkje en steun het project!

Kleurrijk koken

ALMELO - Op woensdag 6 november kunt u genieten van een heerlijke diner in De Driehoek.

Samen eten is gezellig en u ontdekt nieuwe smaken en nieuwe culturen. Op 6 november staat er een Moluks 3-gangen diner op u te wachten in De Driehoek aan de Jan Tooropstraat 27. Het diner wordt geserveerd om 17.30 uur en de kosten bedragen 7,50 euro per persoon. Aanmelden kan tot dinsdag 5 november door een e-mail te sturen naar h.ekizkuyu@avedan.nl

Dolfje en Foeksia

ALMELO - Op zondag 3 november is bij Theaterhotel Almelo de familievoorstelling 'Dolfje Weerwolfje en Foeksia de miniheks' te zien.

Dolfje Weerwolfje is een bekend boek van de schrijver Paul van Loon. Eerder was een boek van Van Loon al de basis voor 'Dolfje Weerwolfje de Musical' en nu kunt u genieten van wederom een voorstelling op basis van boeken van Van Loon. Komt u samen met uw kinderen kijken of de strijd tussen de weerwolven en de heksen goed afloopt? Kaarten vanaf 17,50 euro zijn onder andere te bestellen via www.stadstheateralmelo.nl.

Leven zonder afval

ALMELO - Op dinsdag 5 november geeft Emily-Jane Townley een lezing in de bibliotheek over leven zonder afval.

Tijdens de lezing vertelt Emily-Jane Townley ook over haar eigen ervaringen met hoe gezond leven voor veel afval kan zorgen. Horen hoe u kunt leven zonder afval? Kom naar de lezing op dinsdag 5 november om 19.30 uur bij Feijn Lunchen & Lezen in de bibliotheek aan Het Baken 3. De toegang tot de lezing is gratis.

Boekpresentatie

ALMELO - Op dinsdag 12 november 2019 presenteert majoor Ron Deelen zijn boek in het Veteranencafé Almelo.

Onder de titel 'Nooit verslagen' geeft hij een unieke inkijk in de missies in Bosnië, tijdens en na de Balkanoorlog. In 1993 raakte Ron ernstig gewond toen zijn hulpkonvooi werd beschoten. De politieke impact was groot: het was een week voor de oprichting van de Europese Unie en Nederland raakte verwikkeld in een discussie over nut en noodzaak van deze konvooien. De militairen vochten hun eigen strijd voor erkenning. Ron dwong af dat hij als een van de eerste militairen in Nederland volledig 'in het groen' bleef werken, inclusief verwondingen. 'Nooit verslagen' maakt inzichtelijk hoe zwaar een uitzending van Defensie is, dat persoonlijke aandacht cruciaal is en dat de oorsprong van gruwelijkheden in Bosnië soms veel lijkt op ervaringen rondom een vechtscheiding, jeugdzorg en onterechte vooroordelen. Zijn lijfspreuk: gewond maar niet verslagen.
Alle jonge en oude veteranen uit de regio (en hun partners) zijn van harte welkom op deze bijzondere avond. Locatie: eetlokaal 't Hookhoes (Grotestraat 126). Tijd: van 19.30 tot circa 22.00 uur.

Eerbertoon aan Creedence Clearwater Revival

ALMELO - De kenmerkende sound van Creedence Clearwater Revival is terug. 'Bad Moon Rising', 'Commotion' en 'Who'll stop the rain' herleven in de Nederlandse theaters dankzij de populaire Amerikaanse tributeband The Fortunate Sons. Met originele vintage instrumenten, jaren zestig-kostuums, treffende muzikaliteit en zangwijzen.

Creedence Clearwater Revival was in de roerige jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw een van de meest succesvolle Amerikaanse bands ter wereld. Met hun kruising van country, blues en rock-n' roll scoorde het viertal grote hits als 'Down on the corner', en 'Up around The Bend'. Het succes was vooral te danken aan hun muzikale genie John Fogerty (1945), die als zanger en liedschrijver de sound bepaalde. Nadat zijn broer Tom de groep verliet, wilden bassist Stu Cook en drummer Doug Clifford ook hun stempel drukken op de koers van de band, maar dat botste met de ideeën van frontman John. De groep viel in 1972 uit elkaar, hun hits bleven in het collectieve geheugen achter. Door dat onvergetelijke repertoire blijft de heimwee naar hun magische muziekstijl de kop opsteken. De laatste jaren vermeldde de Top2000 steeds zeker tien nummers van hun hand. Het spreekt dus nog altijd een groot publiek aan. Een reünie zal die er helaas niet meer komen nu Tom Fogerty in 1990 is overleden. John Fogerty en de andere twee bandleden zagen elkaar voor het laatst in de rechtbank, zij zullen nooit meer samen op het podium staan.

Idolen
The Fortunate Sons hebben zich genoemd naar een politiek geladen nummer van hun idolen. Deze succesformatie staat te boek als 'the world's greatest tribute to America's greatest band' en weet het legendarische geluid van Creedence Clearwater Revival te evenaren. The Fortunate Sons staan 16 november in Theaterhotel Almelo. Boek nu via www.theaterhotel.nl

Lezing over chronische pijn bij fibromyalgie 12 november

ENSCHEDE - Dinsdag 12 november organiseert de Patiëntenvereniging Fibromyalgie En Samenleving (FES) van de Provincie Overijssel een lezing over chronische pijn bij fibromyalgie in Enschede.

Deze lezing wordt gehouden door de oefentherapeuten Maxime Hekman en Wil de Wit. Zij zijn gespecialiseerd in het behandelen van mensen met chronische pijn en zijn aangesloten bij het netwerk chronische pijn/Cesar Mensendieck. Zij zullen aan de hand van dia's nader ingaan op hoe om te gaan met chronische pijn, de behandeling en, niet onbelangrijk, dat zij werken volgens een vooraf opgezet chronische pijn protocol. Ook vertellen ze iets over het pijnsysteem, waardevolle doelen en herstellen van balans. Ook laten Hekman en De Wit enkele oefeningen in de praktijk zien.

Uitgangspunt
De oefentherapeuten Cesar/Mensendieck werken allemaal volgens dezelfde behandelingsmethode. De Wit: "Het is een combinatie van fysieke en mentale oefeningen afgestemd op de persoonlijke situatie van de patiënt. De oorzaken van de pijn, hoe de pijn ervaren wordt en hoe hiermee wordt omgegaan worden in kaart gebracht."

Behandeling
Na drie maanden worden de resultaten besproken en zo nodig bijgesteld. Tijdens de behandeling is de oefentherapeut als het ware de coach. "Samen gaan we met de gestelde doelen aan de slag die zich richten op de vaardigheden die voor de patiënt belangrijk zijn. Voor de één betekent dit normaal leven en werken en voor de ander beter omgaan met spanningen". De Wit is ook duidelijk over de verwachtingen. "De behandeling richt zich niet op het wegnemen van de pijn maar laat zien hoe men zelf op een andere manier met de pijnklachten kan omgaan, waardoor men weer grip krijgt op het eigen leven".

Kom ook
De lezing wordt gehouden in de praktijk van Wil de Wit aan de Schouwinkstraat 47A in Enschede. Aanmelden is gratis, dit kan via w.robbers@fesinfo.nl. De lezing begint om 19.30 uur; inloop vanaf 19.00 uur. Kijk voor informatie op: www.netwerkchronischepijn.nl www.fesinfo.nl

Muziek en oliebollen eten bij Kom d'r in Wierden

WIERDEN - 'Kom d'r in' Wierden is een plek voor mensen met beginnende geheugenproblemen voor ontmoeting, ontspanning, informatie en advies. Ook de naasten zijn van harte welkom! Op dinsdag 12 november staat de ochtend in het teken van het muziekproject Gouwe Ouwe D en Sunte Mart'n.

'Gouwe Ouwe D' is een muziekproject voor mensen met beginnende geheugenproblemen en/of dementie en hun naasten. "Door te luisteren naar muziek en zelf mee te zingen of te dansen, komen herinneringen terug. Door ook de naasten (de mantelzorgers) te betrekken, zijn er samen herkennings- en geluksmomentjes", vertelt Thea ten Have van Evenmens Wierden. "Een verademing voor mensen met dementie om te merken dat men over bepaalde dingen uit het verleden nog heel wat weet en dit kan delen! Men wordt zich weer bewust van eigen ervaringen, prestaties en wie ze zijn. Het oproepen van muziekherinneringen geeft mensen met dementie zelfvertrouwen door er samen van te genieten en erover te praten. Gezelligheid, een praatje of zelfs maar een aanraking: het doet iemand veel meer dan je denkt."

Kom ook!
Heeft u zin in een vrolijke noot? Vindt u het leuk om muziekherinneringen op te halen? Kom dan naar Ontmoetingscentrum Kom d'r In. Dit inloopcentrum is wekelijks op dinsdagochtend geopend tussen 10.00 en 13.00 uur in het gebouw van De Welle aan de Dokter G.H. Beensweg 21. Een lunch behoort tot de mogelijkheden. Op 12 november kijken we samen terug op Sunte Mart'n en gaan we gezamenlijk oliebollen eten! Wees welkom. Aanmelden is niet nodig, de deur staat voor u open!

Lezing over Scandinavisch design en architectuur

Nederland, Amsterdam, 13 juli 2016Suzanne Roelofs-HellhakeAlle rechten voorbehouden/ All Rights reservedfoto: Merlijn Doomernik Foto: Merlijn Domernik

WIERDEN - De Culturele Raad Wierden organiseert donderdag 14 november een kunstlezing. Suzanne Roelofs zal spreken over Scandinavisch design en architectuur. De populariteit van het Scandinavische product is groot!

Denk bijvoorbeeld aan glaswerk van Iittala of Bodum, servies van Arabia, prachtig meubilair van Arne Jacobsen en Alvar Aalto en natuurlijk de stoffen van Marimekko. En niet te vergeten: het beroemde String kastensysteem en de iconische Stokke kinderstoel. Behalve de bekende klassiekers zijn er vele indrukwekkende hedendaagse ontwerpers, niet alleen voor grote designhuizen maar ook voor IKEA. In deze lezing leert u over de geschiedenis en ontwikkeling van dit design, met haar bekende en onbekende ontwerpen, zowel voor hoogwaardige merken als de succesnummers van IKEA. Ook de moderne Scandinavische architectuur komt aan bod: mooie muziekgebouwen, bijzondere woningbouw en spannende musea van bureaus als BIG, Snøhetta en Arne Jacobsen en Alvar Aalto.
Drs. Roelofs is architectuurhistoricus, afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sindsdien werkt zij als freelance architectuurhistoricus. Ze geeft lezingen en biedt wandelingen en arrangementen aan, voornamelijk omtrent moderne architectuur. Ook is ze ANVR-gecertificeerd reisleider (ze organiseert/ begeleidt architectuurreizen) en ze werkt voor culturele organisaties én haar eigen bedrijf 'Building Stories'.

Praktische info
Locatie: Het Ontmoetingscentrum, Spoorstraat 7 in Wierden. Aanvang: 20.00 uur. Prijs: € 7,50 inclusief koffie/thee. Voorverkoop bij Reterink Wierden en Primera Enter (ook verkoop aan de zaal).