Hart van Wierden

22 november 2019

Hart van Wierden 22 november 2019


Wees alert op inbraken tijdens de donkere dagen

WIERDEN - De donkere dagen zijn altijd een geliefd moment voor inbrekers en anderen om hun slag te slaan. Het is dan ook niet verrassend dat zowel gemeenten als de politie veel aandacht schenken aan inbraakpreventie in deze tijd van het jaar.

De gemeente Wierden en politie geven deze week ook diverse tips om een inbraak te voorkomen. Zo is het gebruik van deugdelijk hang- en sluitwerk al heel goed om criminelen buiten de deur te houden. Een gemotiveerde inbreker zal altijd wel een weg vinden, maar hoe moeilijker we het ze maken, hoe onaantrekkelijker de woning is voor een inbraak.

Gebruik de sloten!
De politie constateert helaas nog vaak dat inwoners zich te weinig bewust zijn van de risico's van inbraak en insluiping. Zo doen veel mensen zelfs hun achterdeur niet op slot, ook wanneer zij bijvoorbeeld even naar de supermarkt gaan. Want: Wierden is toch een heel veilige gemeente? Helaas maakt men het insluipers op deze manier wel heel makkelijk. Sluit dus altijd deuren en ramen af, ook wanneer u bijvoorbeeld even alleen naar de zolder gaat. In diverse gemeenten laat de politie 'witte voetjes' achter op open ramen en dergelijke, een prikkelend signaal dat het óók een inbreker had kunnen zijn. Daarnaast is het ook niet verstandig om aantrekkelijke items zoals laptops, telefoons, geld of sieraden in het zicht te leggen. Hebt u een camera? U kunt deze aanmelden via www.politie.nl/cib, zodat de politie bij eventuele inbraken in de buurt beelden op zou kunnen vragen. Dit kan helpen bij de opsporing.

Bewoonde indruk
In december gaan veel Wierdenaren weer op familiebezoek. We zijn hierdoor allemaal wat vaker van huis. Inbrekers maken dankbaar gebruik van dit soort feestelijke momenten om in te breken. Door middel van tijdschakelaars kunt u de woning al een heel bewoonde indruk geven, ook wanneer u even van huis bent. Het is belangrijk voor buurten om in de donkere maanden goed op te letten op mogelijk verdachte situaties. Bijvoorbeeld wanneer mensen rondhangen op plekken waar ze niet hoeven te zijn. Bij verdachte situaties kunt u 112 bellen.

Twente werkt klimaatbestendig maken van de regio

WIERDEN - Klimaatverandering treft ons allemaal. Onlangs werd een rapport gepubliceerd van de Twentse gemeenten in samenwerking met de provincie Overijssel en waterschappen. Aan de hand van dit onderzoek gaan de gemeenten bekijken of het nodig is om maatregelen te treffen.

Een van de grootste zorgen van klimaatverandering is wateroverlast. Door de extreme regenval is nu al te merken dat op sommige plekken de afwatering onvoldoende is, met overstromingen tot gevolgen. Dit probleem zal zich naar verwachting in de toekomst alleen maar uitbreiden. Met de zogenaamde Klimaatatlas is letterlijk in kaart gebracht welke delen van Twente in de toekomst onder water kunnen komen te staan. Vooral in verstedelijkt gebied, met weinig groen en veel betegelde gebieden, is dit risico hoog. Met de klimaatatlas wil ook Wierden goed voorbereid zijn op de komende uitdagingen.

Klimaatatlas
Naar aanleiding van de resultaten van de klimaatatlas gaan de gemeenten in gesprek met inwoners en bedrijven over de mogelijke risico's. De percelen die risico in de toekomst lopen op overstroming zijn aangeduid in het oranje of rood. Hiervoor moet worden gekeken naar een plan van aanpak om dit de komende jaren tegen te gaan. Hiervoor wil de gemeente de komende jaren samenwerken met onder andere woningcorporaties, bedrijven en inwoners zelf.

Maatregelen
Op dit moment zit de regio niet stil als het gaat om wateroverlast. Er wordt in veel gemeenten al enige tijd gewerkt aan het tegengaan van overstromingen, bijvoorbeeld door de aanleg van wateropvanggebieden. De plannen van de Twentse gemeenten staan niet op zichzelf, in heel Nederland wordt gekeken hoe het landschap toekomstbestendig gemaakt kan worden. Het doel is dat heel Nederland in 2050 klimaatbestendig is. Hierbij is niet alleen wateroverlast een risico, maar ook droogte; een uitdaging die erg actueel is.

Jaargang: 1 • Nr 044• Wk 47

Condoleanceregister voor graaf van Rechteren Limpurg

ALMELO - In het stadhuis van Almelo is sinds dinsdag gelegenheid om in een condoleanceregister medeleven te betuigen aan de familie van Rechteren Limpurg. Graaf Mr. A. F. L. van Rechteren Limpurg overleed vrijdag 15 november op 88-jarige leeftijd.

Met het overlijden van de graaf heeft Almelo een zeer prominente bewoner verloren. De graaf woonde op Kasteel Huize Almelo. Het landgoed van de familie van Rechteren Limpurg omspant de hele gemeente. Adolf van Rechteren Limpurg was als grootgrondbezitter buitengewoon begaan met het landschapsbeheer en de belangen van de stad. Zijn betrokkenheid bij het lokale bestuur was dan ook groot. De graaf heeft zich altijd met veel toewijding ingezet voor het behoud van al het groen binnen de gemeente.

Stadhuis

In de hal van het stadhuis aan de Haven Zuidzijde 30 kan men op werkdagen tussen 8.15 uur en 16.15 uur langskomen om het condoleanceregister te tekenen. Deze vrijdag is het stadhuis geopend tot 17.30 uur.

Mausoleum

De graaf zal worden bijgezet in het mausoleum aan de Gravenallee, het familiegraf waar ook de vader van de graaf (Willem Constantijn van Rechteren Limpurg) in 1992 zijn laatste rustplaats vond. De uitvaart is op zaterdag 23 november. Het verkeer op de rondweg van Almelo zal dan tijdelijk worden stopgezet om de rouwstoet door te laten.

Column

Engels in Twente

Doonderdag was der een symposium van Marketing Oost in Hangar 11 op het vleegveeld Twente. Thema: op de kaarte zetten van Oaveriessel. Vreselijke anduding. Oons Veare Oosten steet al hondernden joaren op de kaarte. Het mut 'r juust óf. Dóár trek iej volk met. Mer jea…de reclamejongens en – meakns deankt heel aans.
Der warren völle belangrieke leu: nen hoop wethoolders ook. Wethoolders köant gewoon oawerdag in de baas zin tied noar zon toerisme-symposium. Jammer genog hoaste gin roadsleden, terwiel juust oonze volksvertegenwoordigers een gezoond toeristenbeleid köant maken of brekken.
Alle accenten kö'j heuren. Quirine ter Haar dee heur beste Goois: "Hajtelijk welkom op deze wondejmooie lokaasie waaj ze in het westen jaloejs op zijn." Doarnoa köm de Tamara Toering, as sprekstalmeaster, moarktleider van het Vechtdal zoonder één woord Vechtdals. Doarnoa warren der dree keynote-sprekkers. En ook hier was gin woord Fraans biej. Een eersten was professor Herman Konings, nen Vlaming. Een tweeden sprekker was Jeremy Smith oet Engelaand en het doarde meanske, Singer Jungersted, oet Denemarken. Een Vlaming was good te volgen, een Engelsman ook redelijk en het Deense meanske wol oons vuural loaten moarken det'e heel good Engels kon en röateln op nonchalante topsnelheaid.
Herman Konings zea wieze dinge: "Toerisme moet inspelen op Forward to Basics en gastheerschap moet gastvriendschap worden." Jeremy Smit adviseerden um plaatselijke leu in te schakeln um toeristen oawer de plaatse te vertellen. Net zo a'w in Riessen doot met de stadsgidsen, lik miej. En Signe Jungsted wol de'w oons ofvroagnt wat het toerisme kan doon vuur de locals en nit aandersumme.
Gedeputeerde Roy de Witte was ne lust vuur 't oor: mooi Hollaands met een hearlijk Twents accent. Hee zea oawer 't algemeen meender te wiln teuten en mear wiln doon. Allene zó kö'j vuurkommen det de leu noar het Malieveeld goat. Hee wol de leu zeen, met de leu kuijern en combinaties maken. En heel plezerig: hee lulden nit verdan toen hee niks mear te vertellen had. En doar hoolde viej van in Tweante.
Wal vreug ik miej of: arre viej Oaweriessel an de man weelt brengen, mu'w det dan nit loaten doon duur de leu oet Oaweriessel zelf. Fealijk zollen doar de keynote-sprekkers vandan mutten kommen. Het makkelijkste is um dan te zeuken oonder de leu dee mooi plat doot. Zéé sprekt de taal van de leu dee wont in Oaweriessel. En loat ze de keynote-speech vuural doon in het plat. A'w det köant volgen in 't Engels en Vlaams, woerumme dan nit in het Tweants of het Sallaands? Ik wee zeker det 'r nóg mear van oawerkeump as ofgelopen doonderdag.

Gerrit Dannenberg

Nomineer sporters voor de sportprijzen

ALMELO - Het is weer mogelijk om individuele sporters en teams te nomineren voor de Almelose sportprijzen.

Er worden jaarlijks prijzen uitgereikt in diverse categorieën. Nieuw dit jaar is de categorie 'Sportvereniging van 2019'. Is jouw vereniging uniek of blinkt jouw vereniging uit door zich ook op maatschappelijk vlak bezig te houden met de Almelose inwoners? Dan is het zeker de moeite waard om deze vereniging hiervoor aan te melden.

Prijsuitreiking
Op vrijdag 31 januari 2020 staat de Almelose sport in de schijnwerpers, tijdens de Sportverkiezing 2019 in de topsporthal van de IISPA te Almelo. Sportbedrijf Almelo biedt Almelose sporthelden, die in het jaar 2019 een topprestatie hebben geleverd, een mooi podium. Het nomineren moet voor 5 januari via: www.sportbedrijfalmelo.nl/sportverkiezing.

WijnSpijs Wandeling

ALMELO - De WijnSpijs Wandeling in Almelo staat weer in de agenda! Op zondagmiddag 8 december staan zes enthousiaste restaurateurs klaar om een mooie wijn-spijs combinatie te serveren aan culinaire liefhebbers.

Tussen 12.00 en 17.00 uur wandel je op eigen gelegenheid, met behulp van de WijnSpijs app, een persoonlijke route door de stad. Bij ieder restaurant wordt een 'signature dish' geserveerd, met een bijpassend glas wijn. Met je eigen gezelschap geniet je van 6 prachtige combi's. Het personeel doet er alles aan, om je een onvergetelijke middag te bezorgen. Via een WijnSpijs Wandeling leer je de stad op een culinaire, (nieuwe) manier kennen. De deelnemende restaurants zijn Ledeboer, Restaurant De Sociëteit, Dock 19 Steaks & More, Eetkamer op de Proef, Gastrobar 1910 en Ibiza Almelo.

Kaarten
De laatste kaarten voor deze culinaire zondagmiddag zijn enkel in de voorverkoop verkrijgbaar via www.wijnspijs.nl.

Nieuwe Ypelohof met dertien woningen

YPELO - De nieuwe woningen die gerealiseerd zullen worden aan de Ypeloweg krijgen ook een eigen straatnaam. Dit zal straks bekend staan als de Ypelohof.

Op het terrein van een voormalig agrarisch bedrijf aan nummer 23 worden dertien woningen gerealiseerd. De straatnamencommissie maakte het zichzelf niet te moeilijk: de woningen komen aan een hofje en liggen midden in het buurtschap Ypelo. Waarom heb je überhaupt zo'n commissie nodig, zullen we maar zeggen met een knipoog.

Het plan
De woningen ontstaan door het opsplitsen van het huidige woonhuis in twee huizen en de bouw van nog eens elf nieuwe 'schuurwoningen'. Het geheel krijgt straks een mooie, landelijke uitstraling zodat dit goed past in de omgeving. Inmiddels zijn de vergunningsprocedures en dergelijke afgerond, waardoor realisatie snel kan beginnen.

Maandag 25 nov. 10.00 uur

Loat oe niks wies maken: te völle van 't goo besteet neet.

12,5 jaar REMO West-Twente!

RIJSSEN - Wat in 2007 begon in samenwerking met het bedrijfsleven, het ROC van Twente en de gemeente Rijssen-Holten met 19 leerlingen is inmiddels uitgegroeid tot een technisch opleidingscentrum met ruim 250 leerlingen. Een praktijkcentrum gespecialiseerd in het opleiden in de richtingen: metaal; plaatconstructie en verspanen, mechatronica, elektrotechniek en installatietechniek.

Gerrit Schalk (directeur REMO): ‘Blijven ontwikkelen is nodig om de leerlingen te kunnen opleiden voor de toekomst’. Om in te kunnen spelen op nieuwe innovaties is REMO nu volop in ontwikkeling met modulair onderwijs. Volgend schooljaar willen zij hiermee starten. Deze modules duren 10 tot 15 weken. Men kan hier op drie momenten in het jaar mee starten. Zo kunnen medewerkers in een korte periode bepaalde bedrijfskennis verhogen. REMO start onder andere met modules voor machineveiligheid, robotica, warmtepompen en zonnepanelen.

Nieuwe opleiding
Daarnaast start REMO volgend schooljaar met een nieuwe opleiding ‘Innovatica’, de opleiding voor de monteur van de toekomst Elektrotechniek en Installatietechniek. Hiermee spelen zij in op de vraag van het bedrijfsleven naar flexibel inzetbaar personeel die meegaat met de ontwikkelingen die er zijn. Deze opleiding krijgt een geheel nieuwe vorm van opleiden. Door gebruik te maken van de nieuwste en slimste technieken voegt REMO beleving toe om bewustwording te creëren. Deze opleiding wordt gegeven in zes modules. Niet alleen voor onze eigen leerlingen, maar ook voor om- en bijscholing.

Open Huis
REMO West-Twente bestaat dit jaar 12,5 jaar en houdt daarom op zaterdag 30 november een speciaal jubileum open huis in haar schitterende praktijkcentrum aan de Reggesingel 50 in Rijssen. Iedereen is hier van harte welkom, (oud)leerlingen, (oud)collega’s, familie, vrienden, docenten en alle andere belangstellenden. Laat je tevens verrassen door lekker eten en drinken. Men kan parkeren aan de Reggesingel of op het parkeerterrein achter Lucky.
Meer informatie:
www.remo-wt.nl

Meeting people, making business

ENSCHEDE - Op 5 november vond in de Grolsch Veste het Ondernemersevent van De Netwerkvloer plaats. Op deze dag presenteerden bedrijven en organisaties zich aan elkaar en de vele bezoekers. Voor zowel de bedrijven en organisaties als de bezoekers was het event een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten en te netwerken met elkaar. Want De Netwerkvloer heeft inmiddels wel aangetoond dat netwerken loont.

Het netwerken moest natuurlijk zelf gedaan worden, maar De Netwerkvloer ondersteunde hierbij door bijvoorbeeld bedrijven met elkaar in contact te brengen. Al met al bleek het Ondernemersevent weer laagdrempelig te zijn en heerste er een goede sfeer. Deze ingrediënten maakte het event voor ondernemers een succes. Opdrachten, zakelijke afspraken en warme leads waren dan ook het resultaat van dit gebeuren. Maar ook het opdoen van nieuwe contacten en relaties dat zowel expliciet als impliciet het zakelijk succes voor iedere ondernemer zal bevorderen. Het event voldeed in ieder geval aan de slogan van De Netwerkvloer: 'Mensen ontmoeten en zaken doen'.

Meedoen
Op 9 juni 2020 gaat het Ondernemersevent op herhaling in de Grolsch Veste. Wanneer u geïnteresseerd bent in een eerder event of in een andere regio dan kunt u ook deelnemen op 14 januari bij Van der Valk Hotel Zwolle, op 7 april bij Van der Valk Hotel Apeldoorn. Ook zal er nog een Ondernemersevent zijn in De Johan Cruijff Arena in Amsterdam, maar daarvan is de datum nog niet bekend. Ga voor meer informatie of direct aanmelden naar www.denetwerkvloer.nl/
deelnemen

Kaartverkoop bekerduel Go Ahead Eagles 17 december

ENSCHEDE - Dinsdag 17 december staat om 18.30 uur de bekerwedstrijd tegen Go Ahead Eagles op het programma.

De kaartverkoop voor deze wedstrijd begon op 12 november voor seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Sinds deze dinsdag zijn alle niet-teruggekochte stoelen in de verkoop voor alle seizoenkaarthouders en Premium Seathouders. Uiteindelijk start de vrije verkoop donderdag 21 november om 09.00 uur. Seizoenkaart- en Premium Seat-houders hebben voorrang en minimaal 40% korting ten opzichte van niet-seizoenkaarthouders.

Kaarten
Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf €7,50 via kaartverkoop.fctwente.nl of op doordeweekse dagen bij de receptie van De Grolsch Veste (van 09.00 tot 17.00 uur). Voor deze wedstrijd tegen Go Ahead geldt een (Seizoen)ClubCard-verplichting, per (Seizoen)ClubCard kunnen 4 kaarten worden besteld.

Campagne promoot de bus

TWENTE - De gemiddelde Twentenaar reist veel per fiets en veel per auto. Maar de bus is bij veel mensen nog een relatief ondergschoven kindje qua het vervoersaanbod. Om meer mensen op een positieve manier kennis te laten maken met de bus organiseert Twents, onderdeel van Keolis, een nieuwe promotiecampagne.

De campagne is er een met een knipoog. Onder de noemer 'De bus is zo gek nog niet' worden potentiële reizigers verleid om eens de bus te pakken. Zo kan een student in de bus nog droog leren voor een toets, terwijl hij op de fiets nat zou worden én een boete krijgt voor appen op de fiets. Voor de vaste auto-forens is de bus ook efficiënt: klap je laptop uit en je kunt al werken vanaf de bushalte. De video's, die de aftrap voor de campagne hebben ingeluid, zijn op het officiële YouTube account van Keolis te zien en worden onder andere via social media getoond aan reizigers. In de nieuwe campagne wordt er in drie verschillende video's met een dikke knipoog ingespeeld op de voordelen die de bus verschillende doelgroepen kan bieden in vergelijking met de auto en de fiets. De bus biedt dus voor iedere reiziger zo zijn eigen voordeel. Oftewel, "eigenlijk is de bus zo gek nog niet!". Of de campagne het beoogde effect zal hebben moeten we nog zien; de ervaring leert dat zelfs gratis openbaar vervoer de verstokte automobilist moeilijk over kan halen.

Voordeelactie
Om reizigers te verleiden het ov eens uit te proberen heeft Twents als onderdeel van deze campagne een aantrekkelijk probeeraanbod. Van 18 november t/m 15 december 2019 kun je in de bus voor slechts 5 euro een Herfst Dagkaart pinnen op vertoon van een kortingsvoucher. Zie: www.twents.nl/acties.

Team Welkom Wierden loopt ook in 2020 mee in Roparun

Foto: Marco Teljeur

WIERDEN - Het team Welkom Wierden doet in 2020 opnieuw mee met de Roparun. Na een succesvolle eerste deelname in 2019 heeft het team uit de gemeente Wierden de smaak te pakken en zet zich opnieuw in voor het goede doel: ondersteunende zorg voor mensen met kanker. De Roparun bracht dit jaar ruim 5,6 miljoen euro op.

Eigenlijk was het na het passeren van de finishstreep op de Coolsingel in Rotterdam, op Tweede Pinksterdag van dit jaar, al duidelijk: de deelname van team Welkom Wierden was geen eenmalige actie. De voorpret, de teamspirit, het afzien, het samenwerken en uiteraard het eindbedrag van ruim 10.000 euro hebben er voor gezorgd dat een groot deel van de teamleden opnieuw de estafetteloop van ruim 550 kilometer wil afleggen.

Nieuwe route
Waar de estafette vorig jaar nog in de Duitse havenstad Hamburg begon, is de startplaats in 2020 dichter bij huis. De sportievelingen beginnen hun avontuur op 30 mei in Bremen en zullen vanaf daar een groter gedeelte van Noord-Nederland aandoen dan in de vorige editie. Vanaf Zuid-Drenthe zal de bekende route weer worden opgepakt en zo komt team Welkom Wierden opnieuw door Enter. In Enter zal, ondanks de voorbereidingen van de Enterse dagen, ook dit jaar een mooi doorkomstfeest worden georganiseerd.

Acties
De aankomende maanden gaat het team door middel van verschillende acties geld inzamelen voor Stichting Roparun. Hierover wordt snel meer bekend. Houd vooral de de Facebookpagina van Roparun-Team Welkom Wierden in de gaten om op de hoogte te blijven van alle acties.

Carwash Washin' Almelo al een begrip

ALMELO - Het had er alle schijn van dat de carwash aan de Burgemeester Raveslootsingel voorgoed zou verdwijnen toen wasstraatketen IMO er in 2016 de brui aan gaf.

Maar Ruud Alberink, toen nog student, zag er juist een uitdaging in. Hij nam de vervallen wasstraat over, hernoemde het Washin' Almelo en ging gelijk aan de slag. "De machine had een update nodig, de borstels waren oud en versleten én het gehele pand was nodig toe aan een opknapbeurt", zo zegt hij. Inmiddels lopen de zaken op rolletjes, al heeft dat wel even geduurd. "Alle begin is moeilijk en niks gaat vanzelf. Maar door simpelweg goede kwaliteit te leveren, onderscheiden we ons. Klanten komen dikwijls terug om te zeggen dat hun auto nog nooit zo schoon is geweest. Daar doe je het voor", zegt Alberink met een glimlach.

Uitgebreide wasbeurt
Een uitgebreide, handmatige voorwas zorgt ervoor dat Washin' auto's schoon oplevert op plekken waar geen enkele machine bij kan. Denk aan de rubbers van de ramen, onder ruitenwissers en langs de dorpels. Ook de meest smerige velgen worden door zowel het personeel zelf als de machine brandschoon gemaakt.

Betaalbaar autowassen
Onder het mom 'kwalitatief autowassen hoeft niet duur te zijn' bedient Alberink een trouwe vaste klantencirkel. "Men weet ons steeds beter te vinden. Onze programma's beginnen op 7 euro, je kunt hier gratis stofzuigen en je banden oppompen. Bij ons geen enorm pand en het strakste indoor design, maar gewoon een brandschone auto met handmatige voorwas voor de laagste prijs in de stad. Geen poespas, nee. Laten we zeggen: niet lullen, maar wassen!"

Kom langs
Washin' Almelo is gelegen aan de Burgemeester Raveslootsingel 14, achter de Jumbo en de Aldi. Kijk voor meer informatie ook op de website: www.washinalmelo.nl

Optreden Brook Duo in Wierden

WIERDEN - Op vrijdag 13 december treedt het bekende Brook Duo weer op in Wierden, net als de voorgaande keren op uitnodiging van de Historische Kring Wederden, met hun nieuwe voorstelling "'t K'oole testament".

Dit is de vijfde winterse vertelling in het kader van de kerkentour van het Brook Duo, geschreven door streekromanschrijver Gert-Jan Oplaat. Het succes van de kerkentour is ongekend gebleken en smaakt naar meer. Ruim 25.000 bezoekers zagen de vorige vier vertellingen in verschillende kerken in de regio. Het eerste verhaal Mirrewinter is verfilmd en trok 15.000 bezoekers. Een tweede film is in de maak. Het Brook duo neemt u mee naar 1963: The Moochers en de Pongersband spelen rock and roll bij café Hargeerds (de Kroon) en de jeugd dost zich uit in polkadots petticoats, jeans, puntschoenen en vetkuiven. Een bewogen jaar zo zal gedurende het verhaal blijken waarbij veel herinneringen boven zullen komen. Het verhaal van "'t K'oole testament" wordt ondersteund met dialectliedjes, gedichtjes, lichtshow, beelden en afsluitend het "Stille nacht". De zoon van garagehouder Zilverdam, Tonnie, heeft grootse plannen: Amerikaanse auto's zijn de toekomst. Zijn bravoure botst met de bescheiden en verstandige karakters van zijn ouders, maar Tonnie zet door en komt in financiële problemen. Zijn omhooggevallen vriendin, boerendochter Catherina Daalder, moet hem uit de brand helpen. Zij moet haar ouders, Jehan en Geesje Daalder, die een eenvoudige boerderij in het Brook hebben, bewegen om hen geld te lenen voor de wilde plannen van Tonnie. Als zij dit weigeren beramen Tonnie en Catherina een heel gemeen plan om hun ouders geld afhandig te maken. Catherina is tevens ook ontzettend bang en jaloers dat haar aangenomen stiefbroer Hilbert, die met Maartje, de dochter van de "smoddelige weul'nvanger" (smoezelige mollenvanger) verkering heeft, de boerderij zal erven. De jaloezie en afgunst haalt in Catherina en Tonnie het slechtste naar boven en zij voeren hun gemene plan door en er wordt "gerommeld" met het testament. Maar……..Catherina's zus Stella en haar grote liefde, dominee Henri Klein Nijhof, steken hier samen met de licht verstandelijk gehandicapte Oom Rijk, een stokje voor…. Wordt het een oud of koud testament?

Kom ook
Na de voorstelling is het gelijknamige boek te koop. Locatie: Hervormde Kapel, Dahliastraat 4 in Wierden. Aanvang 20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur. Toegang: 7,50 p.p. (ook voor donateurs van de HKW) inclusief koffie/thee. Kaarten zijn verkrijgbaar met ingang van woensdag 20 november 2019 bij de Historische Kring Wederden (Appelhofdwarsstraat 2, tijdens de openingstijden) en bij boek- en kantoorvakhandel Reterink (aan de Stationsstraat 3A).

Open dagen

ALMELO - Op woensdag 27 november en vrijdag 29 november opent het Zone.college Almelo haar deuren voor toekomstige leerlingen en studenten.

Met presentaties van leerlingen, kennismaking met vakken, groepsvoorlichtingen en individuele gesprekken laten leerlingen en docenten zien wat het groene vmbo- en mbo-onderwijs in Almelo inhoudt. Men is op beide dagen welkom van 15.00 tot 21.00 uur (27 november tot 20.00 uur) aan de Bornerbroeksestraat 348 in Almelo. Op 27 november kunnen aankomende leerlingen alles te weten komen over het vmbo en Het Groene Lyceum. Het Groene vmbo is bedoeld voor leerlingen die graag praktisch bezig zijn met dieren, planten, voeding of techniek. Tijdens de open dag komen de inhoud van het vmbo-groen, de manier van lesgeven en de begeleiding aan de orde. Ook is er een rondleiding waarbij de praktijklokalen zijn te zien. Leerlingen met een havo-advies kunnen naar Het Groene Lyceum in Almelo. De plek voor leerlingen die makkelijk leren en goede scores op toetsen halen, maar ook graag leren in de praktijk.
Op vrijdag 29 november zijn aankomende mbo-studenten welkom. Kom meer te weten over (internationale) projecten en de beroepsmogelijkheden. Met de toenemende aandacht voor natuur, duurzaamheid en voedselveiligheid worden er in de groene sector veel nieuwe banen gecreëerd. Enkele bedrijven laten de mogelijkheden op de arbeidsmarkt zien.

Carintreggeland zet in op innovatieve beeldzorg

TWENTE - De samenleving is aan het veranderen en ook de zorg verandert mee. Mensen wonen langer zelfstandig thuis, waarbij ook de behoefte aan zorg en ondersteuning in de breedste zin toeneemt. Carintreggeland zet met ingang van komend jaar beeldzorg in als vast onderdeel van hun eHealth toepassingen.

Carintreggeland biedt nu al uiteenlopende begeleiding en ondersteuning aan, waarvoor medewerkers lang niet altijd bij mensen thuis hoeven te komen. Carintreggeland kijkt voor dit soort situaties actief naar nieuwe mogelijkheden om de zorg beter aan te laten sluiten op de wensen van cliënten. De inzet van beeldzorg past hier uitstekend bij. Bij beeldzorg kan een cliënt via de smartphone of tablet contact krijgen met een medewerker. Dit levert nu al veel positieve reacties op. Daarom wordt beeldzorg vanaf 2020 als reguliere zorgactiviteit aangeboden als onderdeel van de eHealth toepassingen van Carintreggeland.

Beeldzorg
Beeldzorg is vergelijkbaar met Skype of Facetime maar dan veiliger en meer geschikt voor zorg op afstand. Carintreggeland bereidt zich voor op de komende vergrijzing, waarbij mensen langer thuis wonen en waarbij bovendien minder (financiële) middelen beschikbaar zijn om kwalitatieve goede zorg te leveren aan meer cliënten. Daarnaast zijn er in de nabije toekomst minder handen aan het bed beschikbaar. Als antwoord hierop zet Carintreggeland onder andere zorgtechnologie in.

Positief resultaat
De resultaten van de pilot beeldzorg zijn positief: zowel cliënten als medewerkers ervaren duidelijk een toegevoegde waarde. Beiden geven aan dat het onderlinge contact hetzelfde is gebleven. Beeldzorg geeft zowel cliënten als medewerkers structuur en ondersteunt hen op diverse vlakken; bijvoorbeeld bij administratieve werkzaamheden of het brengen van structuur in de dag. Maar ook als een als een cliënt een gesprek voert met een arts of een medewerker van de gemeente. De thuisbegeleider kan nu via beeldverbinding bij het gesprek aanwezig zijn als er ondersteuning noodzakelijk is.

Jodymoon in Theater Hof 88

ALMELO – Singer-songwriter duo Jodymoon komt op 30 november naar Theater Hof 88 met 'A Love Brand New'.

Zangeres-pianiste Digna Janssen en multi-instrumentalist Johan Smeets verleggen grenzen door hun warme mix van singer-songwriter, folk, pop, klassiek en roots. Met het gelijknamige album heeft het duo inmiddels een gedegen en waardige plaats ingenomen in het muzikale universum dat Nederland rijk is.

Publieksprijs
Jodymoon won de publieksprijs van de Grote Prijs van Nederland in 2008. De band tourde in Canada, Spanje, Engeland, Duitsland en Italië en speelde als voorprogramma van o.a. Joan Armatrading, Damien Jurado en Tom McRae. Het duo vestigde definitief hun naam in de Nederlandse muziekscene met de unaniem lovend ontvangen album trilogie 'Who are you now', 'The life you never planned on' en 'All is waiting'. Met het album 'A love brand new' gaat het duo een nieuwe richting in. Het album is opener, uitbundiger en extraverter geworden. Deze verandering is niet uit de lucht komen vallen. Ingrijpende gebeurtenissen in hun persoonlijke leven dwongen hen de opnames voor een nieuwe plaat en de concerten een tijdje on hold te zetten. Het oponthoud was artistiek meer dan de moeite waard: de weerslag van hun verlies hebben Digna en Johan omgezet in schitterende nieuwe songs. Dat ze in hun nieuwe huis een eigen studio konden inrichten, heeft geleid tot een voelbaar nieuwe dynamiek. Ongestoord en zonder tijdsdruk kon Jodymoon voor 'A Love Brand New' nieuwe muzikale wegen verkennen.

Kaarten
Kaarten à 18 euro reserveert u via www.hof88.nl, per mail via info@hof88.nl en telefonisch via (0546) 850264. De kassa is open van woensdag t/m vrijdag van 12.00 tot 17.00 uur en vanaf één uur voor de voorstellingen.

Kunst en muziek aan de Herengracht

ALMELO - Op zondagmiddag 24 november, zijn behalve de winkels, ook de ateliers aan de Herengracht weer open. De kunstenaars heten u van harte welkom tussen 14.00 en 17.00 uur.

Hier kunt u weer kennismaken met diverse kunstenaars. Onder meer Rob Koenders (schilderen/fotografie) Herengracht 6. Deze middag zal Rob zijn nieuwste tekeningen presenteren. Ook ligt de nieuwe Koenders Kunst Kalender 2020 klaar voor verkoop en liggen er mappen met kleiner werk voor een klein budget klaar. Er zijn nog enkele plekken vrij voor teken/schilderlessen. Ga langs en laat u informeren en verrassen.

Beeldhouwen
Frieda Waanders (beeldhouwen in natuursteen en brons) exposeert aan de Herengracht 18. Hier ziet u verschillend werk in uitvoering in verschillende steensoorten. Frieda vertelt u graag over de gebruikte technieken en haar werkwijze, dat varieert van volledig handmatig tot volledig machinale bewerking met haakse slijper en pneumatische hakhamer. In de naastgelegen galerie op nr. 20 exposeert ze haar sculpturen in marmer en serpentijn. Alsmede kleiner werk in brons. Ook zijn er weer veel nieuwe objecten met edelsteen te zien en te koop. Ook voor de kleine beurs een uniek en persoonlijk cadeau. Zie ook www.friedawaanders.nl

Werk in uitvoering
Hilly Lucassen (ontwerpen), Herengracht 22 toont haar nieuwste werk en werk in uitvoering. Hilly restylet oude voorwerpen en kleding en tovert ze om tot kunstobjecten, vaak bruikbaar en draagbaar, maar altijd bijzonder.

Muziek
Zondagmiddag speelt Nine Gehring (11 jaar) op haar gitaar. Ze heeft al drie jaar les en ze komt op 24 november een aantal nummers spelen aan de Herengracht. Kijk ook op www.kunstenaarsalmelo.nl

Boekfeest Bij de Aa

ALMELO - Annet Jacobs presenteert op zondag 24 november om 13.00 uur haar nieuwe boek "Het geheim van de zeemeermin" in boekhandel Bij de Aa.

Zeemeerminnen bestaan! In elk geval tot het tegendeel is bewezen. In het nieuwe boek van de Almelose kinderboekenschrijfster Annet Jacobs, Het geheim van de zeemeermin, duikt er eentje op in de dorpsvijver. Geen wonder dat het boekfeest voor de jonge lezers dit keer in Bij de Aa wordt gevierd. Langs de boekhandel stroomt water en dat is natuurlijk zeer handig voor de zeemeermin waaraan Jacobs op de koopzondag een exemplaar van haar boek zal overhandigen. Er is dan ook nog veel meer te beleven! Het is alweer Jacobs' vijfde 'geheim van'-titel. De schrijfster is bekend van haar 'Verliefde Juf'-serie en ze werkt hard aan een volgend boek: Het geheim van de achterburen, dat volgende jaar verschijnt. Locatie: Grotestraat 99, Almelo. Zie verder www.bijdeaa.nl.